"U Vašingtonu i Berlinu misle da je na Z.Balkanu naopako"

U Vašingtonu i Berlinu misle da su stvari na Zapadnom Balkanu krenulo naopako – zato postaje relevantno pitanje islamizma i prisustva Islamske države.

Izvor: B92

Subota, 27.05.2017.

14:01

Thinkstock

To kaže za Dojče vele politikolog Vedran Džihić sa Univerziteta u Beču.

"Zašto Amerika u Senatu i Nemci sada to provlače? Mislim da je razlog generalni osećaj u Vašingtonu, Briselu i Berlinu da je dosta stvari na Zapadnom Balkanu krenulo naopako – imamo pogoršanu bezbednosnu situaciju, događaje u Makedoniji, totalni zastoj u BiH, otrovnu retoriku između Srbije, Albanije i Kosova, pretnje Vučića i Dačića Haradinaju, i Haradinaja Srbiji. U takvoj klimi, gde Zapad oseća da gubi uticaj u regionu, relevantno postaje pitanje islamizma i džihadizma. Iza svega stoji jednostavna jednačina – što je nestabilnija situacija, što su veći rizici i lošiji socio-ekonomski uslovi, veća je tendencija da mladi traže utočište u islamističkim i salafističkim krugovima. To se zaista i događa. Naravno, to nije masovni fenomen niti većinski program. Ali je fenomen koji raste. Ali pitanje je da li je svrsishodno ovakvo tematizovanje bez povlačenja konkretnih poteza na stabilizaciji regiona", kaže Džihić.

Dodaje i da u izveštaju koji se nalazi u Senatu kao i u tvrdnjama nemačke vlade ima dosta futurističkog alarmizma.

"To su projekcije mogućeg razvoja situacije. Fenomen jeste tu, i pratiće razvoj svih zemalja sledećih decenija. Jasno je da islam na Zapadnom Balkanu više nikada neće biti isti, neće biti samo tradicionalni. Projekcija kaže da, ako se nastave nestabilnost, loša ekonomska situacija, da će ovaj fenomen jačati. U najgorem scenariju bi mogao da se desi brzi rast ćelija i njihovo spajanje sa ćelijama u dijaspori pre svega u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji gde većina radikalnih islamista ima balkanski ili čečenski bekgraund i to ih razlikuje od onih u Francuskoj ili Velikoj Britaniji. Ako uz to u Evropi bude jačala stigmatizacija islama, ako recimo u Austriji na vlast u oktobru dođe Slobodarska stranka koja preti da neće primati muslimane u zemlju, može se desiti da to punktualno ugrožava sigurnost. Za sada ta opasnost nije toliko velika jer se i dalje većina muslimana na Kosovu, u Sandžaku, Makedoniji ili Bosni direktno opire vehabizmu i salafizmu", ističe Džihić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: