"Potpuna blokada institucija BiH bila bi antidejtonska"

Predsednik SDS Vukota Govedarica izjavio je da ta stranka neće napuštati institucije BiH,jer bi potpuna blokada institucija BiH predstavljala antidejtonski čin.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

23:25

Foto: Thinkstock

"Nikako ne smemo da dozvolimo da se kriza, koju je napravio (bošnjački član Predsedništva BiH) Bakir Izetbegović, preseli u Republiku Srpsku. Svaki vid takvog delovanja može da ima nesagledive posledice po RS, a na kraju i samo raspakivanje Dejtonskog sporazuma", rekao je Vukota posle sednice Glavnog odbora SDS-a.

On je kazao da je Glavni odbor SDS-a ocenio da se Savet ministara BiH nalazi "u nekoj vrsti tehničkog mandata", da ne postoji parlamentarna većina na nivou BiH i da se prekidaju svi odnosi sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, do okončanja "ustavne krize".

Prema njegovim rečima, delovanje SDS-a u zajedničkim organima BiH biće isključivo usmereno ka zaštiti interesa srpskog naroda u BiH.

"Ako neko misli dugačije, kako u Federaciji BiH, tako i u RS, onda te partije iz oba entiteta treba da se usaglase i naprave neki novi Savet ministara BiH i da formiraju novu parlamentarnu većinu u BiH", istakao je Govedarica.

On je naglasio da je interes SDS-a da se "afirmišu dejtonski principi i da e status RS čuva u okviru dejtonskih pricipa".

Govedarica je naveo da bi sutrašnja posebna sednica parlamenta RS, posvećena podnošenju zahteva za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, trebalo da pokaže jedinstvno srpskih političkih partija, ali i da se na toj sednici donesu razumni zaključci.

Prema njegovim rečima, na sednici parlamenta RS ne bi trebalo da bude preglasavanja, pozvavši predsednika RS Milorada Dodika i vladajuću koaliciju na odgovorno ponašanje kada je reč o donošenju odluka na sutrašnjem skupštinskom zasedanju.

Komentarišući činjenicu da se Medjunarodni sud pravde pismima obratio trojici članova Predsedništva BiH, nakon što je 23. februara agent BiH Sakib Softić predao tom sudu zahtev za reviziju presude bez odluke Predsedništva, lider SDS-a je ocenio da je Sud "prepoznao trenutak u kome se nalazi BiH i jasno dao do znanja da ova država nema jedinstven stav u vezi sa revizijom presude".

"Pretpostavljamo da će se tražiti stav Predsedništva BiH, a to znači da kriza, koju je izazvao Bakir Izetbegović, mora da se reši isključivo u Predsedništvu BiH", naglasio je Govedarica.

Prema njegovim rečima, RS i BiH se nalaze u ozbiljnom trenutku, a mesto za rešnje krize je Predsedništvo BiH, koje treba da donese zvaničnu odluku o tome da li država BiH stoji iza zahteva za reviziju presude.

Lider SDS-a još je istakao da je potrebna dobra koordinacija izmedju Srba iz RS i BiH sa Srbijom i da i jedni i drugi pokažu visok stepen odgovornosti u situaciji koja je zadasila i BiH i Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: