Dačić: Izetbegović kao da ne želi pomirenje u regionu

Potez Bakira Izetbegovića u dubokoj je suprotnosti sa nastojanjima da se ostvari sveobuhvatno pomirenje u regionu, kaže Ivica Dačić.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

20:27

Dačić: Izetbegović kao da ne želi pomirenje u regionu
Foto: Tanjug

Tim potezom region se ponovo vraća u prošlost, kazao je Dačić tokom razgovora sa generalnim direktorom EK za proširenje Kristijanom Danijelsonom o situaciji u regionu, povodom toga što je, na osnovu odluke Izetbegovića, podnet zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu za pokretanje procesa revizije presude protiv Srbije, bez saglasnosti Predsedništva BiH.

"Time se ugrožava ne samo stabilnost BiH, već čitavog regiona, koji se ponovo vraća u proššlost, umesto da na pragmatičan način, zasnovan na zajedničkim interesima, bude okrenut budućnosti", rekao je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je istakao da Srbija duboko žali zbog ovakvog razvoja događaja i dodao da će preduzeti sve mere da zaštiti svoje i interese srpskog naroda u BiH.

Šef srpske diplomatije naznačio je da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju regionalne stabilnosti, ali je ukazao da je potrebno da drugi regionalni akteri deluju na isti način.

"Srbija svojom politikom prema BiH u proteklom periodu nije ničim doprinela u negativnom smislu, već je, upravo suprotno, činila sve da unapredi sveukupne odnose sa BiH", podvukao je Dačić.

Ministar je poručio da će Srbija ostati dosledna svojoj politici dobrosusedskih odnosa i pomirenju u regionu, ali neće dozvoliti nikakva poniženja ili akte neprijateljstva prema srpskom narodu.

Dačić se osvrnuo i na situaciju u Hrvatskoj i rekao Danijelsonu da je Srbija u više navrata morala da reaguje na evidentne pokušaje revizionizma ustaške i fašističke politike koja je sprovođena u NDH, a koje prati odmazda prema svemu što je srpsko i koje, kako je dodao, hrvatske vlasti ne sprečavaju.

Ministar je istakao da to nije pitanje samo odnosa prema pripadnicima srpskog naroda koji žive u Hrvatskoj, već pre svega vrednosti i principa koje jedna država članica EU mora da poštuje, jer su oni utkani u samu srž Unije.

"Neodrživo da se napredak vrednuje samo kroz dijalog sa Prištinom"

Dačić je naveo i da očekuje da se pristupni proces nastavi i ubrza u narednom periodu.

Osim toga, ukazao je i da je dugoročno neodrživ pristup da se napredak Srbije primarno vrednuje kroz napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić i Danijelson su potvrdili u razgovoru da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da reformski proces i aktivnosti koje Vlada Srbije sprovodi, idu u dobrom pravcu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je naglasio da Srbija očekuje da se pristupni proces nastavi i ubrza u narednom periodu, ističući da je Srbija pokazala visok reformski kapacitet i raspolaže jakim administrativnim kapacitetima.

Ukazao je da je dugoročno neodrživ i kontraproduktivan pristup da se naš napredak u pristupnim pregovorima primarno vrednuje kroz napredak u dijalogu Beograda i Prištine, čiji uspeh zavisi od spremnosti obe strane da deluju u interesu stabilnosti.

Na taj način, kako smatra, umanjuje se značaj sveukupnih reformi koje se sprovode u procesu pristupanja i veći značaj daje političkim pitanjima.

Istaknuto je obostrano zadovoljstvo što će 27. februara, na Petoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, biti otvorena još dva pregovaračka poglavlja, poglavlje 20 (industrijska politika i preduzetništvo) i poglavlje 26 (obrazovanje i kultura), koje će istovremeno biti i zatvoreno, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dinamika pristupnog procesa Srbije ocenjena je kao stabilna, jer ćemo uskoro imati otvorenih osam pregovaračkih poglavlja, dok će dva poglavlja biti privremeno zatvorena.

Razgovarano je i o nastavku evropskih integracija i otvaranju novih poglavlja u narednom periodu.

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećem Samitu o zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava u Trstu 12. jula.

Dačić je informisao sagovornika o aktivnostima koje se sprovode u okviru "Agende povezivanja", saradnje mladih u regionu, kao i o inicijativi da se na Samitu razgovara o jačanju integracije u regionu na ekonomskom planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: