Deveta godišnjica "nezavisnosti" Kosova

Pre devet godina vlasti u Prištini su jednostrano proglasile nezavisnost južne srpske pokrajine i stvorile "državu" Kosovo.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.02.2017.

11:35

Default images
Getty Images

Tim povodom su se oglasile i pojedine političke organizacije, koje su poručile da Kosovo i Metohija ostaju deo Srbije.

"Nikada ne smemo da prihvatimo da Kosovo nije naše. Dok ima Srba, Kosovo je Srbija", saopštila je Srpska narodna partija.

Kako se navodi u saopštenju, danas smo svedoci da se čine dodatni pritisci na Srbiju i Srbe, "od pretnji novim progonima do stvaranja šiptarske vojske pod komandom NATO".

"Zato Srbija konačno mora da zaustavi sve procese koji jačaju lažnu državu Kosovo, da prekine 'briselske pregovore' i proglasi ih propalim a ceo proces borbe za naše, srpsko Kosovo i Metohiju, ponovo vrati u Ujedinjene nacije gde možemo da računamo na principijelnu podršku prijateljske Rusije", piše u saopštenju.

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je da danas nije samo devet godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, već i devet godina vođenja politike srpskih vlasti kojom se saučestvuje u uspostavljanju nezavisne države Kosovo."Danas, devet godina posle samoproglašenja nezavisnosti Kosova, na Kosovu i Metohiji više nema najvažnijih srpskih institucija, a u Biselu se po diktatu Evropske unije i Vašingtona zaključuju neustavni sporazumi čijim sprovođenjem se zaokružuje njegova državnost", saopštila je DSS.

Ta stranka je ocenila da je politikom Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, po kojoj Evropska unija nema alternativu, Srbija pristala da se odrekne dela sopstvenog naroda i teritorije.

"Godišnjicu samoproglašenja nezavisnosti predsednik Kosova, predsednik vlade Kosova i šef kancelarije EU obeležili su polaganjem kamena temeljca carinskog prelaza Merdare. To je samo jedna od posledica Sporazuma o integrisanom upravljanju granicama koji su predstavnici Srbije potpisali u Briselu. Zato bi bilo sasvim prirodno da je uz Hašima Tačija i Ise Mustafe i aktuelni predsednik Vlade Srbije, kao i svi predsednici srpskih Vlada nakon 2008. godine, ubace lopatu betona u temelj carinskog prelaza kojim se učvršćuje instaliranje druge albanske države na tlu Srbije", navodi DSS.

Sadašnja vlast u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i nastaviće da se i dalje bori u Briselu i pred međunarodnim institucijama, kako bi zagarantovana prava Srba bila ostvarena, saopšteno je iz Pokreta socijalista povodom devet godina od proglašenja takozvane države Kosovo.

Iz Pokreta socijalista navode da premijer i Vlada Srbije vode odgovornu, mudru politiku te da je ova vlada pokazala da je bezbednost Srba prioritet.

''Samo jedinstvenom i nacionalno odgovornom politikom možemo da obezbedimo siguran i dostojanstven život srpskom narodu na Kosovu i Metohiji'', istaknuto je u saopštenju u kome je ocenjeno da je jaka i stabilna Srbija jedini garant mira i stabilnosti.

U Pokretu socijalista su izrazili punu podršku i zahvalnost svim Srbima na Kosovu i Metohiji, zato što imaju poverenje u politiku Vlade Srbije i zato što su i u najtežim vremenima, punim stradanja i nepravde, uvek ostajali uz svoju državu Srbiju.

Kažu i da ne mogu, a da se ne zapitaju, šta se to tačno proslavlja u Prištini.

''Da nije možda devet godina nerešavanja sudbine na hiljade nestalih, prognanih i ubijenih Srba, vladavine Tačija i Haradinaja, ili postojanje enklava u kojima Srbi žive u neljudskim uslovima? Možda bi kosovskom "rukovodstvu" bilo prikladnije da za dan nezavisnosti proglase 12.mart, pošto taj dan najbolje simbolizuje vrednosti na kojima se temelji ta lažna država Kosovo'', istaknuto je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: