"Očekujem pravnu odluku Francuske u slučaju Haradinaj"

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da u slučaju Ramuša Haradinaja očekuje od francuskih organa da postupe u skladu sa zamolnicom.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2017.

21:23

Foto: Tanjug

Ona je navela da očekuje da ti organi donesu pravnu odluku na osnovu dokaza koje je Srbija dostavila.

"Pored prvobitnog zahteva za izručenje, Srbija je dostavila i dodatne dokaze", rekla je Nela Kuburović novinarima u Vladi Srbije u Beogradu.

Ona je precizirala da je Srbija to uradila kako bi se prekinule spekulacije o tome da je reč o događajima za koje je Haradinaj oslobođen i dokazala da je reč o potpuno drugim događajima koji su se desili u drugom periodu.

Nela Kuburović je navela da ne može da precizira kada će francuski organi doneti konačnu odluku, jer za to ne postoje precizni rokovi.

Ukazala je da Haradinaj nije u ekstradicionom pritvoru za šta bi važio rok od četiri meseca.

"Sud je taj koji daje mišljenje da li postoje uslovi za ekstradiciju, a Ministarstvo pravde odlučuje da li će dozvoliti izručenje. Postupak je isti kao i u Srbiji", rekal je Nela Kuburović.

Prema informacijama regionalne TV N1, francuski sud u Kolmaru odluku o izručenju Ramuša Haradinaja doneće 2. marta.

Lider Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj danas je pred sudom u ;Kolmaru ;u Francuskoj izjavio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i ponovio da je reč o čisto političkom procesu protiv njega.Haradinaj je pritvoren 4. januara na Evropskom aerodromu Bazel-Miluz-Frajburg, na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega podigla Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je prethodno odlučio da Haradinaja pusti da na slobodi čeka odluku o izručenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: