Završen sastanak s Mogerinijevom, Vučić o licemerju

Premijer Aleksandar Vučić i šefica diplomatije EU Federika Mogerini završili su hitan satanak u Davosu, a kako javlja izveštač B92, tema je bila Kosovo.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

16:21

Završen sastanak s Mogerinijevom, Vučić o licemerju
Foto: B92

Kako javlja Filip Čukanović, premijer je nakon sastanka rekao da je za stolom rekao da se zalaže za mir i stabilnost po svaku cenu, ali da ne voli licemerne stavove.

"Kako su samo Srbi videli duge cevi? Ipak, spreman sam na svaku vrstu kompromisa, dijaloga i dogovora", rekao je Vučić.

Inače, pre odlaska na sastanak u Davosu koji je hitno sazvan zbog situacije na KiM, Vučić je izneo stavove o porukama koje su agencije dobile iz sedišta NATO o delovanju KPS na severu Kosova.

Izvori iz sedišta Alijanse su za Betu rekli da Srbija ne može da se poziva na Briselski sporazum, jer on ne obuhvata policijske snage Kosova.

Takođe, navodi se da kosovske vlasti ne moraju da od Kfora traže odobrenje za upućivanje svojih snaga širom Kosova.

"Sada kažu da nemamo pismeni sporazum, pa nemamo ga, ali je to deo onoga o čemu smo razgovarali i imamo usmeni sporazum. Znate, u Briselu imate samo dva sporazuma u pisanoj formi, a sve ostalo je postizano kao usmeni sporazum", rekao je Vučić.

Kako je rekao, i ono što je dogovoreno za most u Kosovskoj Mitrovici i za Telekom, do konačnog parafa, bilo je u usmenoj formi.

"Ali, šta ćete, kada neko suštinu pokušava da zamagljuje formom, onda imate takav problem. Sve u svemu, uveren sam, i negde siguran, da ćemo ostati stabilni i čvrsti kao kamen, jer će to značiti bolji ekonomski uspeh i životni standard za građane", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da veruje da će sa Albancima biti nađeno mirno i racionalno rešenje.

"Imali smo posebne kontakte sa Albancima na Kosovu i verujem da ćemo sve probleme da rešimo na miran, racionalan i razuman način", rekao je Vučić novinarima u Davosu.

On je naveo da oklopna vozila, duge cevi ne vode ničemu i da nisu deo rešenja.

"Za nas je problem, samo jedna stvar od ključnog značaja, a to je korišćenje i nošenje lakog i teškog oružja", naveo je Vučić.

Vučić je novinarima u Davosu rekao da je Federika Mogerini apelovala na smirivanje tenzija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, i rekla da je mir najvažnije dostignuće.

Premijer Srbije je rekao da veruje da će se uz pomoć EU i svih medjunarodnih subjekata smiriti napetost u regionu i da je zahvalan Federiki Mogerini zbog angažovanja.

"Ja sam rekao da kao predsednik Vlade Srbije imam samo jednu stvar: da ne podnosim tu vrstu zamena teza u kojoj ceo svet priča tobož o vozu, a voz niko od Albanaca nije ni video. Voz apsloutno nijedan Albanac nije mogao ni da vidi, ni da čuje, ali su zato svi Srbi na severu Kosova mogli da vide 17 oklopnih vozila i duge cevi", rekao je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: