Mediji protiv mržnje: Držimo se naših etičkih standarda

Evropska federacija novinara (EFJ) je pokrenula kampanju širom Evrope Mediji protiv mržnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2016.

13:56

Default images
Foto: Thinkstock

EFJ je kampanju pokrenula zajedno sa partnerima ARTICLE 18, Institut za medijsku različitost (MDI), Hrvatsko udruženje novinara (CJA), Cooperazione per Io Sviluppo dei Paesi Emergenti (COSPE), Medijski institut (COMMIT), Evropski medijski form (CMFE), da bi se borili protiv govora mržnje i diskriminacije u medijima.

Mediji i novinari igraju krucijalnu ulogu u stvaranju politike i javnog mnjenja o migracijama i izbeglicama. I dok govor mržnje i stereotipi koji imaju kao metu migrante i izbeglice cvetaju širom Evrope, uravnoteženo i fer medijsko izveštavanje je potrebnije nego ikada. Uprkos praksi dobrog novinarstva, i hrabrih novinara koji dižu svoj glas protiv mržnje, dodatni trening i resursi za medijske profesionalce i medijske organizacije su potrebni da bi oni mogli da održe etičke standarde kada izveštavaju o osetljivim temama.

Websajt www.mediaagainsthate.org će sakupljati najnovije vesti koje se odnose na etičke standarde, slobodu izražavanja, medijsku različitost i resurse za medijske profesionalce i organizacije civilnog drustva (CSO) da se bore protiv mržnje u medijima.

Serije treninga i radionica će biti organizovane za medijske profesionalce, predstavnike CSOa, i medijske regulatore širom Evrope da bi razmenili najbolje prakse i promovisali zajedničko ucenje i saradničke aktivnosti.

Osim toga, biće organizovano video takmičenje u januaru kao deo kampanje da se sakupe razni primeri najbolje prakse uz kontra-narative u kojima se bori protiv stereotipa i diskriminacije u medijima.

Za dodatne informacije posetite websajt ili hashtag #MediaAgainstHate na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: