"Tramp je jednim pozivom uništio sve što je Nikson uradio"

Samo je Ričard Nikson mogao da priđe Kini, a samo je Donald Tramp uspeo jednim telefonskim pozivom da uništi sve što je Nikson uradio u poboljšanju odnosa.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2016.

18:23

Getty Images

To piše analitičar portala Vik Noa Milman, koji ističe da je ekscentrični milijarder u vreme predizborne kampanje veliku pažnju usmerio na kritikovanje zvaničnog Pekinga, a to je zapečatio pozivom predsednici Tajvana, prvim razgovorom na tom nivou od 1979. godine, kada su prekinuti diplomatski odnosi dveju strana.

“Kineski odgovor je bio umeren, pre svega što oni ne znaju koje su prave namere nove administracije u bilateralnim odnosima. Ako Kina zaključi da je Tramp ozbiljan u produbljivanju i normalizaciji odnosa sa Tajvanom, to bi moglo da dovede do direktnog sukoba sa Pekingom, sa mogućim katastrofalnim psoledicama“, piše Milman.

Dodaje i da je moguće da Tramp koristi Tajvan kao čip u partiji pokera sa velikim ulogom.

“Tramp možda želi da kreira krizu... Ukoliko prizna nezavisnost Tajvana, to bi moglo da izazove i vojni odgovor Kine. Da li će tada Amerika podržati Tajvan? Teško je zamisliti. Kada je Gruzija 2008. godine pokrenula kampanju da bi odbranila pobunjeničke delove države, ona je doživela poraz, a rusko-američki odnosi su zatrovani za više godina. Posledice odbacivanja Tajvana u sličnoj situaciji bi bile još gore“, ističe Milman.

Prema njegovim rečima, nepoznanica i ključ odgovora o budućnosti odnosa SAD i Kine je da li Tramp ima razumevanje za uspon Kine u kontekstu trenutnog sistema globalne bezbednosti u kom može da ima ključnu ulogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: