"Jedinica 'Poskok' u DB naišla na zid o ubistvu Ćuruvije"

Penzionisani funkcioner UKP Mile Novaković rekao je u Specijalnom sudu da su članovi jedinice "Poskok" tokom istrage ubistva Ćuruvije naišli na zid u resoru DB.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.12.2016.

11:18

Svedočeći na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije, Novaković je rekao da je Poskok došao do saznanja da je beli "golf", koji je navodno viđen u blizini Ćuruvijine kuće na dan ubistva, pripadao pripadniku DB, a sada optuženom Ratku Romiću i da dalje od toga nisu mogli.

On smatra da bi pripadnici tadašnjeg „Poskoka“ mnogo više uspeha postigli u istrazi 2000. i 2001. godine da su mogli da lično razgovaraju s radnicima DB koji su dovođeni u vezu s ubistvom Ćuruvije ili koji su znali nešto o tome.

Nakon zastoja, u vreme akcije "Sablja" istraga je ponovo aktivirana, a tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović hteo je da je zaključi taj slučaj nakon što je Ćuruvijina prijateljica koja je bila s njim u vreme likvidacije, Branka Prpa, s velikom sigurnošću prepoznala tada već ubijenog Luku Pejovića kao ubicu, naveo je Novaković.

Nakon toga Mihajlović je tada hteo da se za ubicu proglasi Pejović, naveo je bivši šef UKP-a.

Osim toga, on je rekao da se "iz aviona videlo da deo Državne bezbednosti stoji iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije", ali da tokom istrage u periodu posle petoktobarskih promena niko nije pomenut po imenu.

Novaković, koji je posle petooktobarskih promena rukovodio grupom Poskok zaduženom za rasvetljevanje političkih ubistava, rekao je da su pripadnici te grupe, uz slučaj Ćuruvija, bili zaduženi i za atentat na funkcionere SPO na Ibarskoj magistrali i za slučaj nestanka Ivana Stambolića.

Novaković je rekao da su saslušanje onih koji su pratili Ćuruviju obavljali radnici DB i da su potom beleške dostavljaji pripadnicima Poskoka.

"Govorili smo šta da ih pitaju, oni su to obavljali i dostavljali nam zapisnik, onda smo mi podvlačili šta je interesantno i rekli šta još treba da se se pita", rekao je on.

Novaković je dodao i da je "bilo očigledno da razgovor obavlja jedna grupa ili čovek" i da se tu se nije došlo do mnogo podataka.

"Trazili smo da razgovaramo sa licima koja su slušala Ćuruvijine telefone, ali su to odbili", rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, da su pripadnici policije tada mogli direktno da razgovaraju sa radnicima DB koji su pratili Ćuruviju, možda bi došlo do nekog pomaka.

"To je moje lično mišljenje", rekao je Novaković koji je na pitanje advokata optuženih rekao da je ime Luke Pejovića, kao potencijalnog ubice, "isplivalo tek kasnje", odnosno posle ukidanja Poskoka. Sutra se očekuje svedočenje bivšeg načelnika UKP-a Rodoljuba Milovića, koji je bio pripadnik jedinice Poskok.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketingke službe "Dnevnog telegrafa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: