"Tramp čovek Kremlja, onda Amerikanci glasali za Putina?"

Predsednički izbori u SAD bacili su svetlo na krizu koja postoji u američkom dvopartijskom sistemu.

Izvor: B92

Nedelja, 13.11.2016.

16:48

Foto: Gettyimages

Establišment je tu krizu pokušao da kamuflira antiruskom retorikom, koja nije bila uspešna, smatra analitičar Aleksej Martinov.

Republikanski kandidat Donald Tramp je pobedio na predsedničkim izborima. U svom pobedničkom govoru pomenuo je i “dobre odnose“ sa svim nacijama.

Kako je rekao budući američki predsednik, Vašington je spreman da se suoči sa svim izazovima.

“Dobro ćemo se slagati sa svim ostalim nacijama“, obećao je Tramp.

“Retorika pre izbora govorila je o pretnji Putina ili o tome da Rusija dolazi. Tramp je morao da se u ovome suprotstavi Hilari Klinton“, kaže Martinov.

“Optužen je da je čovek Kremlja. Pa, da li to znači da su Amerikanci onda glasali za Putina? Ne, to je šala. Međutim, Vašington je učinio sve da napravi da stvari tako izgledaju. Zapravo, Amerikanci su glasali za Trampa“, dodaje on.

Profesor sa Moskovskog univerziteta Andrej Manoilo je rekao da će Trampova pobeda doneti ozbiljne promene i u SAD, ali i šire.

“Revolucija je stigla. Naravno, svet neće biti isti, biće ozbiljnih promena. Postoji tranzicija moći u SAD, što će konačno dovesti i do promene paradigme. Prvo, unutrašnja politika će se promeniti dramatično. Ali, isto će se desiti i sa spoljnom politikom kasnije“, rekao je on za Sputnjik.

On je dodao i da je pobeda Donalda Trampa bila neočekivana zbog toga što si svi znaci pre samih izbora govorili da će Klintonova pobediti.

Manoilo navodi da je od samog početka kampanja demokrata išla u pogrešnom pravcu, da je Klintonova otišla predaleko sa antiruskom retorikom.

“Postoji nekoliko osnovnih razloga, a jedan od njih je što su Trampa označili za ruskog agenta“, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: