Jovanović: Srbija da ubrza proces evropskih integracija

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da umesto stvaranja atmosfere izmišljenih uslova Srbija treba da ubrza proces evropskih integracija.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

13:55

Jovanović: Srbija da ubrza proces evropskih integracija
Foto: Tanjug

Izjave koje poslednjih meseci daju zvaničnici Srbije, a koje negiraju preuzete obaveze u procesu pridruživanja EU predstavljaju neodgovornu politiku koja relativizuje spoljnopolitičke prioritete Srbije i na taj način dolazi do dodatnog usporavanja pregovora koji su već postali nešto sa čim građani sve manje mogu da se identifikuju, smatra Jovanović.

Prema njegovim rečima, stvaranje atmosfere u kojoj se stalno govori o izmišljenim preprekama, uslovima i ultimatumima koji navodno dolaze od strane Brisela postaje traženje alibija i očigledna namera da se građani Srbije pokolebaju u opredeljenju da se ide brže ka članstvu u EU i potrebama da se društvo reformiše, a urušena država transformiše u modernu zemlju snažnih institucija.

"Umesto da se diplomatska aktivnost usmeri ka ubrzanju otvaranja i zatvaranja poglavlja, energija se troši na besmislene izjave koje, ipak, u sebi kriju opasnost da se društvo većinski odrekne težnji da se Srbija priključi EU, pošto sve zamišljene reforme neće imati apsolutno nikakvog efekta ako svi građani u tim procesima ne vide sopstvene interese i potrebe", rekao je Jovanović.

LDP insistira da se dâ jasan odgovor na pitanje da li usporavanje integracija, koje su posle mnogih unutrašnjih otpora ipak započete, šalje znak da se vlast u svakom trenutku može njih odreći ako budu postojali pritisci koji će postati tako snažni da će nam oduzeti priliku da sami odlučujemo o svojoj budućnosti.

Svaka neodlučnost na tom putu daje vremena i šansu da se pregrupišu snage koje nacionalizam i dezintegraciju Srbije sa zemljama zapadne Evrope kandiduju kao platformu iza koje treba u narednom periodu većina stanovništva da stane, navodi se u saopštenju stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: