Rusi imaju 55 raketa "satan", pet može da uništi istok SAD

Dok tenzije između Rusije i SAD podsećaju na najteže trenutke Hladnog rata, stručnjaci daju dramatično upozorenje o ruskom nuklearnom arsenalu.

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

08:05

Rusi imaju 55 raketa
Foto: Thinkstock

Samo pet ruskih SS-18 raketa moglo bi da uništi celu istočnu obalu Amerike.

Rusi imaju 55 SS-18 raketa koje "od milja" zovu satan. Radi se o najmoćnijem projektilu u ruskom nuklearnom arsenalu, inače najvećem arsenalu na svetu, prenosi “Internešenal biznis tajms”.

SS-18 može nositi nuklearnu bojevu glavu snage do 20.000 kilotona, što je hiljadu puta snažnije od bombe koja je bačena na Nagasaki. Samo jedan ovakav projektil mogao bi uništiti tri četvrtine Njujorka, a posledice bi trajale hiljadama godinama, navodi doktor Pol Kreg Roberts.

Direktan udarac projektila satan na Njujork mogao bi usmrtiti četiri i po miliona ljudi, povrediti još 3,6 miliona i ozračiti područje u radijusu od skoro 1000 km.

Što je još alarmantnije, projektil bi mogao biti opremljen s deset manjih bojevih glava, od kojih bi svaka imala snagu od 550 kilotona, a koje bi se mogle raspršiti na mnogo širem području. Takav bi napad bilo gotovo nemoguće zaustaviti protivraketnom odbranom.

U članku koji je objavio Centar za istraživanje globalizacije, Roberts upozorava da bi Rusija lako mogla uništiti NATO i dovesti do njegovog kolapsa. Prema stručnim procenama američke Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) iz Hladnog rata, mete ruskog nuklearnog napada bili bi gradovi kao što su Njujork, Filadelfija, Majami, Boston, Džeksonvil i Vašington.

Roberts nije jedini koji upozorava na mogućnost izbijanja trećeg svetskog rata. Ruski zvaničnik Sergej Markov, član Građanske komore, nadzornog i konsultativnog državnog tela u Moskvi, tvrdi da bi eskalacija sukoba u Siriji mogla dovesti do direktnog sukoba velikih svetskih sila.

Markov predviđa da bi do eskalacije moglo doći kada Rusija, pojačana flotom koja upravo plovi za Siriju, pokrene novi, masivni napad na Alep kojim želi dokrajčiti antirežimske pobunjenike. NATO predviđa da bi do napada bi moglo doći za dve nedelje. Ruska ratna flota je pre nekoliko dana prošla kroz kanal La Manš.

Rusija optužuje NATO za "agresivne aktivnosti" kao što je postavljanje protivraketnog štita u istočnoj Evropi i povećanje broja trupa na granici s Rusijom. S druge strane, sama Rusija je u poslednjih nekoliko godina izvela na stotine vojnih vežbi.

Zvaničnici NATO-a optužuju Rusiju da pod paravanom vojnih vežbi koncentriše trupe na granici s EU, kao što je napravila 2014. pre aneksije Krima.

Rusija je nedavno održala i velike vežbe za slučaj nuklearnog napada u kojima je bilo uključeno 40 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: