Deca u školi deset godina pila neispravnu vodu

U prigradskom leskovačkom naselju Gornje Sinkovce učenici osnovne škole više od deceniju su koristili hemijski neispravnu vodu.

Izvor: B92

Subota, 08.10.2016.

19:05

Deca u školi deset godina pila neispravnu vodu
Foto: GettyImages

Pre nedelju dana škola je zatvorena, jer je utvrđeno da je voda i bakteriološki zagađena.

U Gornjem Sinkovcu roditelji učenika ladu nivu koriste kao školski autobus. Svakog jutra privatnim automobilima prolaze pored zatvorene škole i đake voze na nastavu u pet kilometara udaljeno selo Vlase.

“Samostalno se organizujemo, vozim sedmoro dece”, kaže jedan od roditelja, dok majka jednog od deteta za B92 kaže da ide u Vlase jer “škola nije ispravna higijenski”.

Pojedini đaci trećeg i četvrtog razreda do škole putuju svojim prevozom.

“Idem jer su zatvorili školu zato što voda toliko nije dobra da ne mogu ni ruke da se peru”, kaže jedan od učesnika.

Četvorogodišnja škola koju pohađa 25 učenika zatvorena je jer je voda zagađena sa više vrsta bakterija. Na vratima stoji obaveštenje o obaveznoj vakcinaciji i zabrani stranačkog organizovanja, ali nigde nema obaveštenja da je škola zatvorena.

Analize bakteriološke i hemijske ispravnosti vode rađene su svakih šest meseci. U školi su odlučili da ugrade filtere za prečišćavanje vode.

“Tačno je da se pije neispravna voda, ali to je i pitanje mesne zajednica, da sami pokrenu pitanje povezivanja na vodovod”, kaže direktor škole Nenad Stanković.

U lokalnoj samoupravi u Leskovcu nam je potvrđeno da je vodovodna mreža za Gornje Sinkovce urađena.

Nakon dobijanja upotrebne dozvole škola i sva domaćinstva biće priključena na gradski vodovod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: