Bokova: Sramne spekulacije, i dalje sam kandidat

Direktorka Uneska Irina Bokova izjavila je da je i dalje kandidat Bugarske za generalnog sekretara UN, uprkos spekulacijama o njenoj navodnoj zameni.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

21:33

Bokova: Sramne spekulacije, i dalje sam kandidat

Ona je u intervjuu za bugarski dnevni list 24 časa rekla da "ne vidi nijedan valjan razlog zbog kojeg bi povukla svoju kandidaturu".

Bokova je juče zauzela šesto mesto u petom krugu tajnog glasanja u Savetu bezbednosti UN, a vlada Bugarske najavila je ranije da će razmotriti dalju podršku Bokovoj ako tokom glasanja ne osvoji "prvo ili drugo mesto".

Ona je nazvala "sramnim" spekulacije da će je na mestu bugarskog kandidata za generalnog sekretara UN zameniti potpredsednica Evropske komisije Kristalina Georgijeva, navodeći da se nijedan kandidat "ne nalazi u takvoj situaciji".

Bokova je ocenila da "prava borba" tek predstoji pošto je prvih pet krugova glasanja "samo faza preliminarnog rangiranja kandidata".

Prema njenim rečima, odluka bugarske vlade da zameni svog kandidata bila bi "politička greška" koja bi, kako je navela, umanjila ne samo njene, već i šanse drugog kandidata i dovela bi do "nerazumevanja".

Georgijeva je nedavno izjavila da bi mogla da se pojavi kao kandidat za generalnog sekretara UN ako Bokova bude prinuđena da se povuče iz trke.

Bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš i dalje ubedljivo vodi posle pete runde glasanja u Savetu bezbednosti, a novi krug zakazan je za 5. oktobar.

Savet bezbednosti trebalo bi da u oktobru saopšti ime novog generalnog sekretara UN, a odluku o izboru mora da potvrdi i Generalna skupština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: