Pusić:Možda niko od sadašnjih kandidata neće na mesto Bana

Bivša šefica hrvatske diplomatije koja je odustala od trke za novog genseka UN Vesna Pusić ocenila je da možda niko od sadašnjih kandidata neće biti izabaran.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

12:44

Pusić:Možda niko od sadašnjih kandidata neće na mesto Bana
Getty Images

Pusić je za regionalnu TV N1 rekla da se "sve više priča" o tome da generalni sekretar UN postane neko ko dosad uopšte nije bio u procesu izbora.

"Meni se čini da je u ovoj situaciji moguće da niko od nas, koji smo bili u procesu selekcije, ne bude izabran... Moguće je da bude neko novi, neko trinaesti", kazala je Pusić.

Prema njenim rečima za to ima više razloga, a pre svega to što je neophodna saglasnost stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

"Moj utisak je da je većini stalnih članica malo išao na živce proces prezentacije i otvaranje prema javnosti procesa selekcije. Izborom nekog 13. bi pokazali da je ovo bilo divno, ali da će sad oni odlučiti", rekla je Pusić.

Pusićeva je rekla s i da joj se čini da bivši portuglaski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš koji je u dosadašnjim izjašnjavanjima u Savetu bezbednosti UN imao najviše glasova "sad ne stoji tako dobro".

Za bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića je Vesna Pusić rekla da ima dobru podršku, ali da ima i nekoliko "ozbiljnih protivnika".

Vuk Jeremić je uoči današnje runde izjašnjavanja o kandidatima izjavio da dosadašnji rezultati glasanja daju razlog za nastavak optimizma.

"Nalazili smo se od početka pri samom vrhu. Srpska kandidatura je dobila značajan broj glasova - ukupno drugi najveći broj glasova kada se saberu svi rezultati glasanja do sada. Cilj je da i u ponedeljak ostanemo pri vrhu i spremni za odsudni segment ovih izbora koji počinje u oktobru", rekao je Jeremić za Glas Amerike uoči pete runde glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: