Đukanović u Njujorku: CG spremna za prihvat izbeglica

Crnogorski premijer Milo Đukanović saopštio je da je Crna Gora preduzela "sve potrebne mere" za eventualni prihvat izbeglica i migranata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

22:16

Đukanović u Njujorku: CG spremna za prihvat izbeglica
Foto: Tanjug

Đukanović je u sedištu UN-a u Njujorku, na Samitu o izbeglicama i migrantima, kazao da Crna Gora nije direktno pogođena "aktuelnim migrantskim rutama", ali da je spremna za slučaj "iznenadnog priliva" izbeglica.

"Između ostalog, izradili smo Nacrt Šengenskog akcionog plana, koji će pored pitanja bezbednosti granica po šengenskim standardima, na adekvatan način obraditi planove za suzbijanje i prevenciju neregularnih migracija, kao i pitanja azila", naveo je on.

On je saopštio da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, pozdravlja politiku Unije u odnosu na migrantsku krizu, te da je spremna da preduzme "sve mere kako bi ostvarila blisku saradnju sa susedima, sa zemljama moguće destinacije, kao i zemljama porekla izbeglica u funkciji što efikasnijeg suočavanja i iznalaženja održivog odgovora na problem izbeglica i migranata."

Snažno podržavamo usvajanje globalnog kompakta za izbeglice i za migraciju. Izražavamo spremnost da ispunimo svoj deo obaveza i konstruktivno, shodno svojim mogućnostima, doprinesemo međunarodnim naporima da se potvrde principi zaštite izbeglica i migranata" zaključio je crnogorski premijer.

Đukanović boravi u Njujorku, gde učestvuje na 71. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: