Petak, 09.09.2016.

11:35

Kosovski Albanci pisali UN: Ne može Jeremić

Kosovski konzulat u Njujorku uputio je pismo svim članicama UN u kojem traži da Vuk Jeremić ne bude izabran za budućeg generalnog sekretara UN-a.

Izvor: B92

Kosovski Albanci pisali UN: Ne može Jeremić
Foto: GettyImages

Konzulat, zapravo, prenosi pismo Udruženja porodica nestalih lica tokom rata na Kosovu.

“Mi, predstavnici porodica nestalih osoba pozivamo sve članice UN da ne izaberu Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija”, navodi se na početku pisma.

Kako navode, “Jeremić je nepodoban za tu poziciju jer dolazi iz zemlje koja je počinila genocid tokom rata na Kosovu i namerno je porodicama nestalih uskratila mogućnost da razjasne sudbinu svojih voljenih”.

Zbog toga bi, ističe se u pismu, izbor Vuka Jeremića bila uvreda za sve porodice nestalih i porodice žrtava.

Potpisnici dopisa su koordinator Saveta udruženja porodica nestalih Bajram Čerkini, predsednica Udruženja "Majke plaču" Nusrete Kumnova, predsednik Udruženja za rasvetljavanje sudbine nestalih Haki Kasumi i zamenik predsednika Udruženja "Glas roditelja" Hisen Hiseni.

Oni navode da se Jeremić dok je bio ministar inostranih poslova Srbije nije izvinio za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

“Vuk Jeremić, koji je rođen i odrastao u Srbiji, nalazi se na najvažnijim pozicijama u srpskoj politici jedan je od najodgovornijih osoba za genocid tokom devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, zločine koji su osim stotina hiljada žrtava ostavili i više od 40.000 nestalih”, navodi se u pismu.

Nakon toga, oni navode da je za mesto generalnog sekretara UN neophodna osoba visokih moralnih i profesionalnih kvalifikacija, te da to ne može da bude Jeremić.

Na kraju pisma oni traže od UN da povećaju pritisak na "Srbiju, srpske političare, među kojima je i Vuk Jeremić, da daju potrebne informacije za pronalazak nestalih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: