Potpisan istorijski mirovni sporazum Kolumbije i FARK

Kolumbijska vlada i pobunjenička grupa FARK potpisali su u Havani istorijski mirovni sporazum, stavljajući tacku na više od pet decenija sukoba, javio je BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

09:44

Potpisan istorijski mirovni sporazum Kolumbije i FARK
Foto: Tanjug

Obe strane su se dogovorile da rade zajedno na socijalnim problemima, na sprovođenju pravde prema žrtvama sukoba i da izgrade stabilan i trajni mir, dodaje se.

Dogovor je objavljen u kubanskim gradu Havani, gde su pokrenutI mirovni pregovori u novembru 2012. godine.

U sukobima je, prema dosadašnjim procenama, poginulo 220.000 ljudi, dok su milioni morali da napuste svoje domove.

"Kolumbijska vlada i FARK objavljujemo da smo došli do konačnog, potpunog i definitivnog sporazuma", navodi se u zajednickom saopštenju.

Šef kolumbijske delegacije Umberto de la Kale i glavni pregovarac FARK-a Ivan Markes, potpisali su sporazum na ceremoniji u Kubi.

"Postigli smo svoj cilj. Rat je gotov, ali i tu je i novi početak. Ovaj sporazum otvara vrata za još inkluzivnije društvo", rekao je De La Kale.

Dve strane su potpisale bilateralni prekid vatre u junu, čime je otvoren put za konačan dogovor.

"Bio je to težak posao, sa svetlim i teškim trenucima", rekao je Markes i dodao da su svi "radili od srca" te da sada mogu da kažu da njihova zemlja kreće u oporavak.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je telefonom predsednika Huana Manuala Santosa kako bi mu čestitao na postignutom sporazumu.

"Predsednik je prepoznao značaj ovog istorijskog događaja koji je došao u kritičnom trenutku. Predstoji dug proces kako bi se u potpunosti sproveo pravedan i trajan mirovni sporazum koji može da unapredi sigurnost i prosperitet za kolumbijski narod", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Sporazum je usledio nakon četiri godine pregovora koje su u više navrata bili na ivici prekida, piše BBC.

U skladu sa odredbama sporazuma, FARK se odriče oružanih borbi i priključuje pravnim političkim procesima.

"Kada se mir postigne kroz dogovor, nema ni pobednika ni gubitnika. Pobednik je Kolumbija, smrt je izgubila" napisao je na Tvioteru pregovarač FARK-a Rikardo Telez.

"Sledi glasanje građana Kolumbije koje će se održati 2. oktobra, kako bi dogovor bio odobren", najavio je predsednik Santos i dodao da će to biti "najvažniji izbori u njihovim životima".

Bivši predsednik Alvaro Uribe vodi kampanju sa ciljem da dogovor bude odbačen, piše BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: