General SAD demantovao umešanost u puč u Turskoj

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku, general Džozef Votel demantovao je da je umešan u neuspeli državni udar u Turskoj.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

21:17

General SAD demantovao umešanost u puč u Turskoj
Foto: GettyImages

"Svaka informacija koja mene dovodi u vezu s nedavnim pokušajem državnog udara u Turskoj poptuno je netačna", rekao je Votel i dodao da je Turska partner SAD u regionu.

Erdogan je ranije tokom dana optužio američkog generala za podršku organizatorima vojnog puča, zbog njegove izjave da se plaši uticaja koje bi čistke unutar turske vojske mogle imati na odnose SAD i Turske.

"Vi držite stranu pučistima umesto da branite zemlju koja je pretrpela pokušaj vojnog udara", rekao je Erdogan posle komemoracije u centru za obuku turske vojske, na koji su pučisti pucali u noći između 15. i 16. jula, ubivši 47 osoba.

On je Votelu poručio da se "onaj ko je organizovao puč nalazi u SAD i da ga one hrane", aludirajući na imama Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD i čije je izručenje tražila Ankara.

Votel je u četvrtak uveče rekao da "strahuje od uticaja koje bi čistke unutar turske vojske mogle imati na odnose između Vašingtona i turskog vojnog vrha".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: