Kako će Pastor pomoći Orbanu u oktobru?

U Mađarskoj se 2. oktobra održava referendum kojim Mađarska želi da odbaci preporuke Evropske unije za prihvat izbeglica i migranata.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

20:17

Kako će Pastor pomoći Orbanu u oktobru?
Foto: Tanjug

Vlada Viktora Orbana imaće podršku lidera Saveza vojvođanskih mađara Ištvana Pastora.

On je obećao, u ime čelnika partija mađarske nacionalne manjine u zemljama Karpatskog basena, da će učiniti sve da se mobilišu glasači da izađu na referendum.

Srpske vlasti jasno poručuju - spremni smo da prihvatimo kvote po kojima ćemo zbrinuti određeni broj migranta. U takvu vlast želi i lider SVM-a Ištvan Pastor koji međutim ima i potpuno drugačije mišljenje kada je u pitanju Mađarska.

Za Politiku najavljuje da će lobirati među onima sa mađarskim pasošem da se na mađarskom referendumu izjasne protiv migarntskih kvota.

“Svi mi imamo pravo da odlučimo s kim i na koji način hoćemo da živimo i ne mogu nam se nametnuti odluke koje ne prihvatamo. Na prvi pogled referendum je unutrašnja stvar Mađarske, ali pošto smo jedna nacija, unutrašnja stvar Mađarske je stvar svih nas“, rekao je ranije Pator.

Pastor nije želeo da za B92 detaljnije objasni ovaj svoj stav kao ni da potvrdi da se razlikuje od stava srpskih vlasti.

Ni sadašnji ni bivši Pastorovi partneri u ovom postupku ne vide nista sporno.

“To je politika Mađarske. Pastorova i Orbanova partija su u sestrinskim odnosima“, rekao je Vladimir Đukanović.

“To je očekivano za svakog ko zna odnose među mađarskim partijama i to je prirodno“, navela je Gordana Čomić.

Pastorovo lobiranaje nije u suprotnosti sa politikom srpskih vlasti, smatra analiticar Dragomir Anđelković.

“Mađari imaju dvojno državljanstvo i kao državljani u Mađarskoj se opredeljuju na drugačiji način. Da se održava u Srbiji logično bi bilo da slede kurs vlade a s obzirom da se radi u Mađarskoj“, naveo je on.

Stav Srbije iako jasan - prihvatićemo određeni broj migranata - ipak je uslovljen odlukom Evrope koje nema ni na vidiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: