Tusk: Da počnemo od neformalnog sastanka, bez Britanaca

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će predložiti održavanje neformalnog samita o budućnosti EU u septembru, bez prisustva Velike Britanije.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

16:04

Tusk: Da počnemo od neformalnog sastanka, bez Britanaca
Foto: Getty Images

Samit bi se verovatno održao u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke koja od jula preuzima rotirajuće predsedavanje Unijom.

"Predložiću neformalni samit lidera u septembru, jer nam je potrebno nekoliko nedelja da se pripremimo. Možda bi najbolje mesto bila Bratislava", rekao je Tusk.

On je međutim rekao da EU neće moći da počne pregovore o izlasku Britanije iz EU dok britanska vlada zvanično ne podnese zahtev o izlasku.

To je jedini legalni način, rekao je Tusk, danas u Briselu gde je došao na sastanak lidera Unije.

Tusk je rekao da je EU spremna da počne proceduru razlaza "već danas" sa Velikom Britanijom posle glasanja njenih građana za Bregzit ali i ukazao da to nije scenario koji su želeli. "Evropa je spremna da počne proceduru razvoda već danas. Bez oduševljenja kao što možete da zamislite. To nije scenario o kome smo sanjali", rekao je Tusk novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: