Vulin: Smena direktora Doma zbog smrti štićenika

Predložićemo smenu direktora Doma u Veterniku Zorana Arbutin, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 27.05.2016.

12:31

Default images
Beta

Ministar je naveo da će njegov resor to zatražiti na osnovu dobijenog zapisnika i izveštaja o tragediji kada je štićenik Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku nastradao u požaru.

"“Nadležne inspekcijske službe meni su danas predale su odgovarajući izveštaj i mogu da vam kažem da su dva vaspitača suspendovana, njihova suspenzija trajaće dok se ne završi disciplinski postupak, a nakon što se završe i odgovarajući izveštaji koje radi MUP, Tužilaštvo će odlučiti da li postoje elementi krivične odgovornosti i da li će se goniti za još nešto”", rekao je Vulin Tanjugu.

Podsetio je da je Dom u Veterniku osnovan od strane AP Vojvodine i nadležnost za njegovo vođenje, kao i kadrovska rešenja nalaze se u Pokrajinskom sekretarijatu.

"Ali svejedno, naš predlog je da se direktor smeni i da se brojne preporuke koje smo slali tokom godina iza nas, da se uvaže i da se ozbiljno pristupi promeni uslova rada u Veterniku", istakao je ministar.

Podvukao je da su inspekcije ustanovile da su postojale određene nepravilnosti, koje su dovele do požara, kao i da su neke od njih bile prepoznate od strane organa Ministarstva i da je upozoreno na njih.

"Ali nažalost, naše preporuke nisu se poštovale i ponavljam, Dom u Veterniku nije u našoj nadležnosti, ali to ne znači da mi na bilo koji način ne tražimo odgovornost za one koji su svojim činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do ove tragedije", jasan je Vulin.

U požaru koji je izbio u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, poginuo je štićenik star 22 godine.

„Dok ne budemo u potpunosti sigurni da možemo da funkcionišemo i dok se ne uradi renoviranje eletkrične mreže prizemlje paviljona nije bezbedno za korišćenje, za spavaonice korisnika“, rekao je Zoran Arbutina, direktor Doma u Veterniku

Aniko Širkova, zamenica pokrajinskog ombudsmana navodi da je drugi veliki problem manjak zaposlenih, uglavnom stručnog osoblja.

“Konkretno u Veterniku fali oko tridesetak zaposlenih, prema našem zadnjem izveštaju što smo izradili. Svakako državni organi bi trebalo da preduzmu određene korake, ali naglašavam osnovni problem je nedostatak sredstava”, kaže Širkova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: