Moskva i dalje ljuta na SAD: Špijunski avioni su pretnja

Prelet američkog špijunskog aviona duž istočne ruske granice je stvorio stvarnu pretnju za putničke avione, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

21:02

Default images

Portparol ministarstva Igor Konašenkov je istakao da američki osmatrački avioni gotovo svakodnevno nadleću region oko istočne granice Rusije.

“Ovoga puta, tokom manevra duž međunarodne vazdušne rute, američki avion je stvorio stvarnu opasnost od sudara sa nekim putničkim avionom, što bi dovelo do katastrofalnih posledica“, rekao je Konašenkov.

Incident se dogodio 22. maja, kada je američki RC-135 leteo na visini od 10.000 metara sa isključeni transponderom, uređajem koji emituje specifičan signal i locira letelice na nebu kako ne bi došlo do udesa.

Konašenkov kaže da su problem detektovali putnički avioni koji su leteli iz Tokija za Amsterdam i iz Tokija za Cirih.

“Švajcarska posada je pitala ruske kontrolore leta iz Vladivostoka da li imaju vizuelni kontakt sa četvoromotornim avionom nepoznatog porekla koji se kreće ka njima. Posle praćenja situacije, kako bi se izbegao opasni susret, ruski kontrolori su dali komandu putničkom avionu da smanji visinu“, dodao je Konašenkov.

Navodno se sličan incident dogodio koji dan kasnije, kada je putnički avion na letu od Tokija do Pariza morao da smanji visinu, takođe zbog američkog špijunskog aviona.

Ipak, o tome je pisala samo ruska agencija Interfaks, a nisu objavljeni nikakvi zvanični podaci, niti se Moskva oglasila tim povodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: