Komičar: Merkelova me Erdoganu poslužila na tacni

Nemački komičar Jan Bemerman oštro je kritikovao Angelu Merkel jer ga je u sporu oko pesme Erdoganu "poslužila na tacni" turskom predsedniku.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

19:34

Komičar: Merkelova me Erdoganu poslužila na tacni
Foto: Tanjug, AP

Pesma o predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu izazvala je prošlog meseca diplomatsku prepirku između dve zemlje, a turski predsednik je lično podneo tužbu protiv komičara.

Posle nekoliko nedelja tišine, Bemerman je izjavio za dnevnik "Cajt" da kancelarka ne sme da se koleba kada je reč o slobodi govora.

"Umesto toga poslužila me je na tacni" Erdoganu, rekao je on.

Merkelova je prvobitno nazvala pesmu "namerno uvredljivom", ali je kasnije izrazila žaljenje što je iznela lično mišljenje.

Uprkos tome, ona je udovoljila zahtevu Turske da omogući tužiocima i sudovima da odluče da li je Bemerman uvredio šefa strane države.

Erdogan je zahtevao od Nemačke da pokrene tužbeni postupak protiv Bemermana pošto je komičar u emisiji emitovanoj na ZDF 31. marta, u pesmi koju je pročitao, predsednika Turske predstavio kao osobu koja udara devojke, gleda dečiju pornografiju i učestvuje u sodomiji.

Merkelova je, prema pisanju medija, morala da dozvoli ovaj proces jer je u skladu sa nemačkim zakonom.

Kancelarka je međutim najavila da će Nemačka do 2018. odbaciti deo 103 krivičnog zakona, koji se odnosi na vređanje organa ili predstavnika stranih država, a koji je izuzetno retko primenjivan u nemačkoj sudskoj praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: