Pentagon: Ruska dejstva opasna, imamo pravo da se branimo

SAD smatraju da su dejstva ruskih vojnih aviona prema američkim vojnim letelicama i brodovima opasna, izjavio je šef Pentagona Ešton Karter.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

14:45

Pentagon: Ruska dejstva opasna, imamo pravo da se branimo
Foto: Thinkstock

„To je neprofesionalno i opasno, zbog toga što naše snage i snage naših partnera imaju neotuđivo pravo da se brane. Zbog toga ovakve neprofesionalne akcije stvaraju opasnu situaciju“, izjavio je Karter.

Načelnik štaba Vojne mornarice SAD, admiral Džon Ričardson, izjavio je ranije da ruski vojni piloti, prema njegovom mišljenju, ne izazivaju incidente nego samo „šalju signal“ da vide američke vojnike u Baltičkom moru.

Ipak, prema njegovim rečima, manevri ruskih aviona mogu da izazovu „taktički nesporazum“ koji bi mogao da dovede do incidenta.

Proteklih sedmica SAD su se nekoliko puta žalile na dejstva ruskih pilota nedaleko od američkih brodova i aviona koji su se nalazili u međunarodnim vodama Baltičkog mora.

Pentagon je saopštio da je ruski borbeni avion suhoj-27 presreo američki RC-135.

Ministarstvo odbrane Rusije je tim povodom saopštilo da ruski avioni uvek lete u skladu s međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: