Oružani napad na srpske povratnike u Klini

Nepoznate osobe pucale su prošle noći na kuću srpske porodice Šiljković u selu Rudica, opština Klina, povređenih nije bilo.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 23.04.2016.

10:55

Default images

Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji, rečeno je Tanjugu u kosovskom Ministarstvu za povratak i zajednice.

U trenutku napada u kući su bili otac i sin, a u incident u je pričinjena materijalna šteta, četiri hica završila su u zidu kuće, rečeno je u Ministarstvu za povratak i zajednice.

Incident, koji se dogodio oko jedan sat nakon ponoći, najoštrije je osudio kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

On je u izjavi za Tanjug naglasio da "ovakvim negativnim pojavama svi energično treba da se suprostave, kako bi društvo na Kosovu bilo društvo bez straha i kako bi svi živeli u miru''.

U selu Rudica živi desetak srpskih povratničkih porodica, a u opštini Klina napadi na povratnike i njihovu imovinu su česti.

Đurić osudio napad

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je napad na kuću povratničke porodice u blizini Kline na Kosovu i zatražio od vlasti u Prištinu da pronađu napadače.

On je ocenio da su srpske porodice u opštini Klina najčešća meta napada "ekstremista i kriminalnih grupa", a da policija na Kosovu i međunarodna zajednica nisu ništa uradile tim povodom.

Simić Pronaći i kazniti napadače

Predsednik Srpske liste Slavko Simić osudio je napad na kuću povratnika u selu Rudica kod Kline na Kosovu i zatražio da napadač bude hitno pronađen i kažnjen.

"Kao predsednik Srpske liste očekujem hitnu reakciju policije, kako bi napadači što pre bili pronađeni i privedeni pravdi jer nijedna institucija niti politički predstavnik na Kosovu i Metohiji ne smeju dozvoliti da pojedinci na ovaj način seju strah i direktno ugrožavaju povratak ljudi na njihova ognjišta, niti ugroziti njihova osnovna ljudska prava", naveo je Simić u saopštenju.

On je ocenio da su ovakvi napadi pokušaj zastrašivanja Srba i da policije na ovakve napade ne sme da izostane.

"Poslednji u nizu napada na Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji jasan je signal da nadležne institucije treba da podignu nivo spremnosti za rešavanje ovako ozbiljnih incidenata", navodi se u saopštenju.

Neidentifikovani napadači pucali su noćas oko 2.00 posle ponoći na kuću porodice Šiljković u selu Rudica kod Kline na Kosovu, a povređenih nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: