Izetbegović: Najznačajnija presuda od Nirnberga

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je presudom Radovanu Karadžiću izrečena i presuda "jednoj užasnoj politici i ideologiji".

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

18:27

Izetbegović: Najznačajnija presuda od Nirnberga
Foto: Tanjug

"Radovanu Karadžiću je danas izrečena kazna od 40 godina zatvora. To i nije posebna kazna. Nema poseban značaj, ali je značajno da je presuda izrečena jednoj užasnoj politici i ideologiji", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju, ova presuda je najvažnija presuda posle presude nacistima u Nirnbergu.

"Planski, sistematski i organizovano su pripremljeni i izvršeni zločini kojima je stotine hiljada proterano, a tragovi kulture i vere izbrisani. Ovo je najznačajnija presuda nakon Nirnberga. Presuda ima sve elemente zločina, ali na manjoj teritoriji", ocenio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da se presuda Karadžiću može smatrati važnom za region, ali i za ceo svet.

"Neki tvrde da na tlu BiH postoje tri istine. Može postojati više poluistina, ali samo jedna istina. Verujemo i nadamo se da će ovu nepravdu ispraviti Žalbeno veće", naveo je on.

Upitan da li će presuda Karadžiću imati uticaja na politička dešavanja u BiH, on je ocenio da bi srpski politički lideri trebalo da prihvate tu presudu i suoče se s njom, kako bi se u BiH proizveli drugačiji odnosi.

Izetbegović je ocenio da će u početku biti "kaprica i inata", ali bi dugoročno presuda Karadžiću trebalo da dovede do izgradnje boljih odnosa među narodima u BiH.

On je istakao da se posle izricanja presude Karadžiću nije čuo ni sa srpskim članom Predsedništva Mladenom Ivanićem, ni sa hrvatskim članom Draganom Čovićem.

Sudsko veće Haškog tribunala ranije tokom dana osudilo je Karadžića na 40 godina zatvora po 11 tačaka optužnice, među kojima i za genocide u Srebrenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: