"Evropa je u ratu"; Zemlje podižu nivo bezbednosti

Francuski premijer Manuel Vals kaže da je Evropa "u ratnom stanju" i da teroristička pretnja stalno raste. Evropske zemlje od jutros dižu nivo bezbednosti.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2016.

12:19

Foto: Tanjug

"Evropa je u ratu već nekoliko meseci", rekao je on, dodavši da su i eksplozije koje su uzdrmale Brisel "ratni čin pred kojim se treba mobilisati".

Analitičari kažu da je "rat stigao u Evropu" i da se više "ne vodi tamo negde, preko okeana".

Vlasti u Francuskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj reagovale su na napade u Briselu i pojačale prisustvo policije i vojske na aerodromima i granicama.

Francuska je odmah nakon napada u Briselu mobilisala 1.600 policajaca i rasporedila ih na važne tačke na granicama zemlje.

"To je neophodno kako bismo održali budnost", rekao je ministar policije Bernar Kaznev.

Nemačka policija je saopštila da je pojačala bezbednosne kontrole na granicama sa Belgijom, Francuskom, Holandijom i Luksemburgom.

Britanske vlasti su potvrdile da su poslale dodatne policijske snage na "ključne pozicije u Velikoj Britaniji". Pojačana je bezbednost na većim aerodromima i železničkim stanicama.

"U pitanju su preventivne mere u ključnim transportnim čvorištima. Želimo da zaštitimo građane i pružimo osećaj sigurnosti. Ovo nema veze sa nekim posebnim obaveštajnim informacijama", saopštila je britanska policija.

U Holandiji je zakazan hitan sastanak zbog napada u Briselu, a zvaničnici kažu da se očekuje izdavanje preporuke da se ne putuje u Brisel, ali i pojačana bezednost oko nuklearnih postrojenja u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: