Situacija mirna, ali se očekuje nastavak padavina

U Srbiji je situacija sa poplavama trenutno mirna i nema većih problema, ali se popodne očekuje nastavak padavina.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2016.

13:12

Situacija mirna, ali se očekuje nastavak padavina
Tanjug

Zbog toga su preventivno pojačane snage na jugu zemlje i prate se svi vodotokovi.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da će dodatnih 1.000 ljudi biti upućeno u potencijalno krizne tačke u istočnu Srbiju, a najverovatnije deo njih i na jug zemlje.

Marić je istakao da oni biti upućeni na teritorije Niša, Bora, Zaječara, Raške, Vranja i Pirota dok je Kraljevo već pokriveno, odatle će vršiti monitoring i moći brzo da reaguju ukoliko bude potrebe.

Prema informaciji RHMZ-a, u nedelju, u noći na ponedeljak i u ponedeljak pre podne očekuju se obilnije padavine, u većini mesta od 10 do 30 mm, a u istočnimm, južnim, jugozapadnim i centralnim delovima oko 40 mm.

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić ocenio je da će biti problematična noć između nedelje i ponedeljka, ako dođe do obilnijih padavina.

"U svakom slučaju, u delovima Srbije koji su pre par dana bili poplavljeni, čačanski, užički i novopazarski deo, i dalje se budno motri situacija", rekao je Nikolić.

On je istakao i da kada je reč o velikim rekama, poput Dunava i Save, tu za sada nema problema, nije došlo do izlivanja reka, i nada se da do toga neće ni doći.

Kada je reč o situaciji kod Šapca, Nikolić je rekao da vesti koje su se pojavila da je voda probila nasip i da ima problema - nisu tačne.

Policija je u svakom trenutku spremna da angažuje 850 pripadnika Žandarmerije i oko 1.500 pripadnika interventnih jedinica, kako bi mogli da pruže pomoć u spasavanju i drugim aktivnostima, u zavisnosti od situacije kada su u pitanju poplave, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić.

U ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost za Beograd kada je u pitanju poplavni talas, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je za TV Pink rekao da je situacija u Beogradu stabilna, da su tokovi ili u stangaciji ili u opadanju, da se očekuju malo veće padavine sutra, ali ne toliko da bi bio ugrožen život građana u Obrenovcu.

Na teritoriji grada Beograda u opštinama Lazarevac, Barajevo, Palilula, Grocka i Rakovica održane su sednice Štaba za vanredne situacije i izdat je nalog za obilazak kritičnih lokacija i pripremi neophodne količine džakova sa peskom kao i uvođenje 24 časovnog dežurstva u svim javnim preduzećima.

Prema podacima MUP-a, u Guči je reka Bjelica je u opadanju, a i pritoke reke Bjelice imaju tendenciju opadanja. Poplavljeno je oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, ali nisu ugroženi stambeni objekti. Na teritoriji opštine i dalje je poplavljen deo Mesne zajednice Dljin, ali kuće nisu više pod vodom.

Na teritoriji grada Čačka evakuisano je 37 lica i ugroženo je 150 objekata. Svi putni pravci su prohodni, osim puta Čačak-Guča, gde se kao alternativni pravac koristi put preko Graba.

U opštini Gornji Milanovac snabdevanje vodom i električnom energijom je nomalizovano.

Na teritoriji grada Šapca Vodostaji reka Save i Drine je u stagnaciji . Svi vodotoci su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od poplava.

U Opštini Krupanj stanje na vodotocima je u blagom porastu i nema rizika od izlivanja dok su u Opštini Vladimirci u mestu Provo, objekti pod vodom u visini od jednog metra. Ugroženo je oko 56 objekta. Lokalni potoci su nadošli ali su u svojim koritima.

Na teritoriji opštine Ub evidentirano je dva klizišta koja ugrožavaju trasu autoputa Koridor 11 deonica Lajkovac-Ub. Ima manjih problema u vodosnabdevanju.

Na teritoriji opštine Topola nove kišne padavine izazvale su porast vodostaja na rekama prvog i drugog reda i trenutno su u koti vanredne odbrane od poplava. Reka Kubršnica se delimično izlila iz korita nizvodno od Livnice ,,Integral“ i plavi poljoprivredno zemljište.

Na teritoriji grada Kruševca poplavljeno je oko 75 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u opštini Trstenik oko 2000 hektara i 10 objekata u naseljim Ugljarevo, Bogdanju i Grabovcu. U prekidu je vodosnabdevanje u Bogdanju gde se snabdevanje vrši cisternom. U opštini Ćićevac poplavama su ugrožena 23 stambena objekta i oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je u opštini Varvarin poplavljeno oko 700 hektara.

Na teritoriji opštine Jagodina, zbog povećanja vodostaja Velike Morave došlo je do plavljenja oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u ataru sela Raševica, Trešnjevica i Sinji Vir, u potesu zvanom ,,Staro Moravište''''. Na teritoriji Kraljeva poplavljeno je oko 360 domaćinstava i oko 1500 hektara poljoprivrednih površina. U selu Sirča zbog prekidanja creva za vodu bez vode je ostalo 146. domaćinbstva, ali su poslte cisterne.

U opštini Vrnjačka Banja došlo je plavljenja oko 950 hektara poljoprivrednog zemljišta i mosta u mestu Gračac.

Na teritoriji Novog Pazara poplavama je ugroženo 80-90 objekata i srušena su tri pešačka mosta. Oštećeno je 114 putnih pravaca na lokalanim putevima. Normalizovano je snabdevanje električnom energijom.

U opštini Tutin povećala se ugroženost porodičnih kuća od bujičnih poplava. Bez električne energije je preko 100 domaćinstava sa preko 1000 stanovnika. Voda iz gradskog vodovoda i dalje nije ispravna za piće (velika mutnoća).

U opštini Nova Varoš 405 domaćinstava je ugroženo Zbog prekida na dalekovodima na Području MZ-a Jasenovo bez električne energije je oko 50 potrošača.

Problema sa snabdevanjem strujom ima i u opštini Prijepolje dok je u Opštini Sjenica ugroženo oko 10 stambenih objekata i poplavnjeno oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta. Došlo je do prekida snabdevanja elektricnom energijom u oko 695 domaćinstava.

Na teritoriji grada Užica u delu reke Đetinje kroz centar Bioske zbog velikog obima radova može doći do ponovnog plavljenja 7 objekata jer je u koritu velika količina nanosa, a 12 lokalnih putnih pravaca je u prekidu. Poplavljeno poljoprivredno zemljište oko 800 hektara.

Kiša koja pada u Kosovskom pomoravlju prouzrokovala je izlivanje Binačke Morave i ugrozila domaćinstva u opštinama Ranilug, Gnjilane, Novo Brdo i Parteš, ali su su svi štabovi za odbranu od poplava na KiM danonoćno na terenu, gde u svakom trenutku prate situaciju i spremni su da reaguju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: