Vetar pravio probleme u RS, Istri, širom Srbije...

Snažan vetar pravio je probleme širom Srbije, ali i u Istri i u Republici Srpskoj gde su poplavljene ulice Rovinja i Banjaluke i načinjena materijalna šteta.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.02.2016.

19:35

Vetar pravio probleme u RS, Istri, širom Srbije...
Foto: Tanjug

Olujni vetar skinuo je tokom noći deo krova na zgradi Gimnazije "Pivo Karamatijević" u Novoj Varoši, rekao je direktor Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić.

On je za agenciju Beta naveo da nije bilo nikakvih ozbiljnijih posledica nezgode.

"Zbog jakog vetra koji je čupao stabla četinara u planinskom delu opštine, otežan je saobraćaj na nekoliko putnih pravaca. Stabla su na više mesta prekinula saobraćaj na putu Nova Varoš-Akmačići kao i na još nekoliko lokalnih puteva", rekao je Šaponjić.

Osim toga, košava koja od noćas duva u Pomoravlju, a povremeno dostiže i olujnu jačinu, oštetila je krov na zgradi Vatrogasnog domu u Jagodini i na velikom broju objekata po selima sa leve i desne obale Velike Morave, ali niko nije povređen.

"Na Vatrogasnom domu vetar je sa krova skinuo i polomio nekoliko tabli, nema povređenih", izjavio je Tanjugu dežurni vatrogasac.

On je dodao da pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Jagodine, nisu danas pozivani ni na jednu intervenciju u Pomoravskom okrugu, zbog olujnog vetra.

Predsednici Saveta Mesnih zajednica u selima uz Veliku Moravu na području Jagodine, Ćuprije i Paraćina, rekli su telefonom Tanjugu da su im se "ljudi žalili da im je vetar na privrednim i stambenim objektima poskidao i polupao crep i pokrivne ploče, ali da štete nisu velike i sami će ih sanirati".

U Centru za obaveštavanje u Jagodini, dežurni je izjavio Tanjugu, da u "Centar nije stigla ni jedna prijava o štetama u bilo kojoj opštini Pomoravskog okruga".

U Pomoravlju je posle 14 sati vetar oslabio, a počela je da pada kiša.

Istra - snažan vetar u Rovinju, oštećeno 50 automobila

Takođe, na udaru olujnog zapadnog i severozapadnog vetra sredinom dana našla se cela zapadna obala Istre, a najviše je bilo pogođeno područje Rovinja, gde je podivljalo more izazvalo poplave i materijalnu štetu, preneo je hrvatski portal Index.hr.

U gradu je oštećeno 50-ak parkiranih automobila, a poplavljen je i veći broj poslovnih prostora.

Automatska meteorološka stanica kod Srednje škole Zvane Črnje zabeležila je udar vetra od 20,6 m/s ili 74 km/h, piše hrvatski meteorološki portal Istramet.

Prošla noć donela je vrlo turbulentno vreme na celom području Hrvatske gde je padala obilna kiša uz mestimične olujne udare južnog, a zatim i severozapadnog i zapadnog vetra.

Najviše kiše palo je kod Učke, ali i širom središnje Istre, dok je najmanje kiše palo na Cresu i u Puli.

Vetar je na pulskom području, odnosno na Stoji jutros dostizao brzine do 97 km/h. Olujnih udara vetra bilo je i u višim delovima središnje Istre.

Olujni vetar duvao je i u unutrašnjosti Hrvatske, na severu zemlje kiša je prolazno prešla u sneg, a olujni vetar izazvao je štetu na području Slavonskog Broda.

Republika Srpska - poplavljeni putevi u Banjaluci

Osim toga, olujno nevreme sa jakom kišom, praćeno snažnim udarima vetra, uzrokovalo je plavljenje gradskih saobraćajnica i otežalo saobraćaj u Banjaluci, a nevreme je izazvalo kvarove na elektromreži širom Republike Srpske.

Na udaru je i područje Prijedora, gde je jak vetar praćen kišom protekle noći prouzrokovao veliki broj kvarova na elektromreži, zbog čega je veći deo prigradskih naselja i sela bez struje, javlja RTRS.

Bez struje je i gotovo ceo Romanijski region gde je, kako je saopšteno iz Elektrodistribucije, zbog jakog vetra došlo do kvarova na više dalekovoda - na Sokocu, u Foči, Rogatici, Višegradu, Palama i Han Pijesku.

Na području opštine Sokolac je zbog olujnog nevremena oko 250 domaćinstava bez struje, a u Han Pijesku 500.

Ekipe "Elektrodistribucije" su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: