Opozicija ne prihvata Pajtićev predlog

DS bi ostala usamljena ukoliko bi donela odluku da bojkotuje predstojeće izbore jer ostale opozicione stranke nisu sklone takvoj borbi protiv ove vlasti.

Izvor: B92

Sreda, 23.12.2015.

00:17

Default images

Iako složne da fer uslova za održavanje glasanja nema jer su njihovi članovi i aktivisti ucenjivani, često i prebijani, a mediji dovoljno ujednačeno ne izveštavaju o aktivnostima opozicije, opozicione stranke su ipak za institucionalno svrgavanje ove vlade, piše "Danas".

Predsednik DS Bojan Pajtić izjavio je da ta stranka razmatra sve opcije, pa i bojkot izbora, u slučaju da ne bude uslova za fer i poštene izbore. On misli da do bojkota neće doći, ali dodaje da je moguće da dođe do promene mišljenja.

Deo demokrata sa kojima je "Danas" razgovarao smatra da samo razmišljanje o bojkotu pokazuje da DS nema strategiju borbe protiv diktature Aleksandra Vučića, osim ako ta strategija, kako kažu, nije da se bore nedemokratskim sredstvima. Prema njihovim rečima, ova nesmotrena Pajtićeva izjava može da dovede do toga da "meko" biračko telo DS ode i glasa za druge opozicione stranke, poput pokreta Borislava Stefanovića ili savez SDS Borisa Tadića i LDP Čedomira Jovanovića.

Pojedinci u DS ističu i da Pajtić ovim pokazuje da ne može da se nosi sa teretom da je podrška DS pala ispod pet odsto, prema, kako kažu, istraživanju koje je radila jedna renomirana istraživačka kuća, a koje je nedavno predočeno predsedniku DS.

Mnoge demokrate smatraju da su situacije 97. i ove danas neuporedive. Najpre, kako objašnjavaju, korist bojkota izbora 97. bila je da je DS svojim neizlaskom na izbore pokazala da njihov tadašnji glavni opozicioni konkurent SPO u stvari sarađuje sa Miloševićem, što se pokazalo smenom Zorana Đinđića sa mesta gradonačelnika Beograda. Druga strateški još važnija stvar, prema mišljenju demokrata, bila je ta što je DS nakon toga izgradila svoju infrastrukturu, koju do tada nije imala, velikim prilivom članova i jasnim njihovim stavom da je DS jedina prava opozicija Miloševiću. Naši sagovornici u DS ističu i to da su tada sve međunarodne institucije govorile da fer i demokratskih uslova za održavanje izbora nema, dok sada to nije slučaj.

Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS, za "Danas" kratko kaže da se o bojkotu na stranačkim organima zvanično nije razgovaralo i da ne može da komentariše usput izgovorene reči.

Odgovarajući na pitanje "Danasa" zašto bi "meko" biračko telo DS uopšte razmišljalo da glasa za DS ako mu stranka poručuje da razmišlja o bojkotu, Pajtić odgovara da je mala verovatnoća da će DS bojkotovati, iako su u toj stranci svesni da nema govora o tome da su mogući slobodni i demokratski izbori.

"Bojkot ima punog smisla ako cela opozicija bojkotuje. Ne verujem da će se to dogoditi. Ali, važno je da bude jasno da ni DS ali ni nezavisni intelektualci, kao ni Evropska komisija nisu govorili u prazno kada su isticali problem nasilja u političkom životu i cenzure u medijskoj sferi. Srbija zaslužuju da bude demokratsko društvo", zaključuje Pajtić u odgovoru "Danasu".

Njegova procena o stavu opozicije ispostavlja se kao tačna, jer ostale opozicione partije nisu sklone tako drastičnoj odluci.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, za "Danas" kaže da će odluku o bojkotu izbora doneti stranački Glavni odbor.

"Lično mislim da bi bojkot bio besmislen i kontraproduktivan potez. Naš posao je da se za drugačiju i bolju Srbiju borimo kroz institucije, a u institucije se ulazi kroz učešće na izborima", kaže Kostreš.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS u republičkom parlamentu, ima drugi predlog. On predlaže bojkot izveštavanja o radu vlade dok se ne stvore uslovi za slobodno izveštavanje, jer, kako kaže, jedino zajedničkom akcijom možemo da se izborimo za više više sloboda u društvu. Kako dodaje, fer uslova za izbore nema bez slobodnih medija, a mediji nikad neće biti slobodni ako se za njihovu slobodu bore samo stranke.

Borislav Stefanović, lider pokreta Levica Srbije, za "Danas" kaže da to što nema medijskih sloboda i ravnopravnog tretmana različitih političkih opcija ne znači da treba podviti rep i pobeći Vučiću sa bojnog polja.

"Čini mi se da Vučić želi da u Skupštini ima samo radikale i sebe i ne treba mu to dozvoliti", navodi Stefanović.

Na pitanje očekuje li da njegov pokret od eventualnog bojkota DS ima koristi, on odgovara da o tome ne razmišlja i da su demokrate 97. pogrešile jer su bojkotovale te izbore.

"Ipak mislim da oni to neće uraditi jer takva odluka ide naruku samo vlastima. Računaju da će se sa Zapada sažaliti i reći da nema fer uslova, ali oni to neće učiniti. Ostavljeni smo da se sami izborimo i rešimo problem našeg autoritarnog režima", smatra Stefanović.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić za "Danas" navodi da će se DSS boriti za stvaranje fer uslova za održavanje izbora i da izbore neće bojkotovati čak i ako uslovi ostanu ovako užasni.

"Bojkot znači haos vaninstitucionalnog delovanja, a DSS se zalaže za povratak institucijama. Bez institucija nema stabilnog i modernog društva", zaključuje Rašković Ivić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: