Rusija: Dezerter se više od deceniju krio u šumi

Ruska policija uhapsila je vojnog dezertera koji se krio u šumi na istoku zemlje više od jedne decenije, živeći od prikupljanja otpada, piše „Gardijan“.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

08:47

Default images
Foto: Thinkstock

Identitet 30-godišnjeg muškarca nije objavljen, ističe se samo da je otišao u vojsku 2003. godine i da je bio stacioniran na Kamčatki godinu dana pre nego što je pobegao.

„Sve vreme je živeo je na Kamčatki, uglavnom se krijući u šumi. Živeo je radeći razne poslove i nije pokušao da dođe u kontakt sa svojom porodicom“, navode iz lokalne policije.

Potraga za dezerterom je obustavljena nekoliko meseci nakon što je on pobegao iz vojske, pošto je njegove porodica jedno telo identifikovala da je njegovo.

Tass piše da je porodica čak i sahranila telo pronađenog čoveka za kojeg su mislili da je on, kao i da je vojnik, kako zvaničnici navode, dezertrao zbog „porodičnih problema".

Vojnik je navodno sebi napravio dom od starih materijala koje je pronašao, a živeo je, između ostalog, od rada na privatnoj farmi svinja i prikupljanja otpada.

Prema ruskom zakonu, vojnici koji dezertiraju mogu biti osuđeni i na sedam godina zatvora. „Gardijan“ takođe piše da je 2003. godine obavezni vojni rok trajao dve godine, ali da je kasnije to smanjeno na godinu dana.

Valentina Malnikova, direktorka Komiteta majki vojnika kaže da sumnja da će vojnik biti osuđen na najvišu kaznu.

„Bilo je mnogo dezertera tih dana na dalekom istoku. Imali smo slučajeve kada su se neki krili u podrumu godinama. Onda bi otišli na psihijatrijsko ispitivanje gde bi ih oslobodili“, navodi Malnikova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: