Mustafa: Nismo imali informaciju o poseti Dikovića

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je, povodom posete načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, da Vlada Kosova o toj poseti nije imala informaciju.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

21:45

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Mustafa je dodao da je to urađeno u direktnim kontaktima Kfora sa srpskom vojskom.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa posetom Dikovića Prištini, Mustafa je kazao da su po osnovu Kumanovskog sporazuma NATO-a sa SRJ iz 1999. godine "ovi kontakti bili direktni kontakti između Kfora i njih, a da je i ono što je potpisano tokom posete bilo ovlašćenje Kfora".

"Naravno da se nikom od nas nije dopalo da vidimo Dikovića u Prtištini. Želeli bismo da njega vidimo pred organima pravde. Da se prvo rasvetle sve sumnje koje se odnose na njega za zločine njegove jedinice na Kosovu. Ali, sporazum koji je izvršen po ovlašćenju NATO-a je takav i mi tu ne ulazimo u supstancu sporazuma, jer to pripada ovlašćenjima koja su rezervisana za Kfor", rekao je Mustafa.

Diković je u Prištini, na poziv Kfora, prisustvovao potpisivanju sporazuma o operativnim procedurama posle ukidanja bezbednosne zone letenja između Kosova i Srbije.

Zona zabrane letenja od 25 kilometara je uspostavljena Vojno tehničkim sporazumom NATO i SRJ u junu 1999. godine u Kumanovu i ukinuta je tokom posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Beogradu krajem prošle nedelje.

Poseta Dikovića je naišla na oštre osude mnogih nevladinih organizacija na Kosovu koje su poziv komandanta Kfora generalu Dikoviću ocenili kao ruganje žrtvama rata na Kosovu.

Fond za humanitarno pravo navodi da je Diković odgovoran za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, ali je on odbacio te optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: