"Znate, vi nama trebate - Srbija što pre u EU"

Nekadašnji premijer Italije Masimo d’Alema rekao je za B92 da je ovo pravi trenutak kada Evropa treba da ojača odnose sa Srbijom i ubrza proces pridruživanja.

Izvor: B92

Subota, 07.11.2015.

16:19

Default images

Osim toga, on dodaje da će vreme prošlosti ovog regiona biti završeno tek kada ceo zapadni Balkan uđe u EU.

Nadimak Lider Maksimo, aktuelan u deceniji vođenja italijanske vlade i diplomatije te zemlje, i danas se vezuje za njegovo ime.

Uticajni socijaldemokrata Masimo d'Alema danas je na čelu jedne tinktenk organizacije koja promišlja evropsku politiku. Kako kaže, Zapadni Balkan sa Srbijom u centru ne može i ne sme da bude crna rupa Evrope.

“Ja sam iskreni zagovornik pune integracije Srbije u evropsku porodicu i naravno celog ovog regiona u kome ste vi lider. Znate, vi nama trebate, trebaju nam spojive ekonomije i vitalni susedi”, kaže bivši italijanski premijer.

Ona navodi da kada pogledate izbegličku krizu potreba proširenja EU je očigledna i “ne treba nam crna rupa u srcu Evrope”.

“Konačno smo shvatili da na putu od Grčke do Slovenije, tj. od EU do EU, moramo da prođemo ovuda. To što je Klod Junker rekao da nema proširenja Unije narednih pet godina je velika greška, loša poruka. Mi moramo da pregovaramo i koliko god izbeglička kriza bila tragična, ona je istovremeno i prava mogućnost da se odnosi u ovom delu Evriope ojačaju i da ubrzamo vaš proces pristupanja”, kaže D’Alema.

D’Alema se osvrnuo i na u ovom trenutku jedan od najvećih problema Srbije. Glasanje za prijem Kosova u UNESKO.

“Kao što znate Italija je priznala Kosovo i u ponedeljak će glasati za albanski zahtev. Lično nisam za kampanju protiv Srbije, mislim da treba da poštujemo jedni druge i da ne treba podizati konflikte u regionu pogotovo ne na nacionalnoj osnovi. Jednostavno svima nam je potrebno vreme”, navodi on.

Kako kaže, njegov veliki prijatelj Edi Rama pozvao ga je da prisustvuje sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana.

“Vidite bio sam dirnut gledajući za istim stolom sve lidere zemalja u okruženju i način na koji su razgovarali. Jednostavno je, kada svi budete postali deo velike evropske porodice vreme prošlosti koje se još uvek toliko ističe konačno će biti završeno”, ističe bivši premijer Italije za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: