"Nacrt za 35 - ako prođe, prođe"

Nacrt platforme za poglavlje 35 je snažan pokušaj zagovornika nezavisnosti Kosova po principu ako prođe, prođe, rekao je u Kažiprstu Milovan Drecun.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

17:13

Default images
Foto: B92

Predsednik odbora za Kosovo i Metohiju rekao je da je taj dokument za Srbiju neprihvatljiv, ali da to ne znači da "Srbjia odbija poglavlje 35".

"Srbija samo odbija da se izađe iz statusno neutralnog okvira, što garantuj Evropska unija. Ovde je neko pokušao da izokrene proces normalizacije i da nametne rešenja za nerešena pitanja - naravno, na štetu Srbije", kaže on.

Drecun ističe da članice EU koje su zagovornice nezavisnosti Kosova pokušavaju da iskoriste otvaranje poglavlja 35 da nametnu neke stvari kao uslov.

"Pokušavaju da nametnu nešto što nisu uspeli u prethodnom periodu, a to je da preuzmu Gazivode ili da nametnu da je administrativna linija granica. Poglavlje 35 nije tu da diktira rešenja, već da prati normalizaciju", kaže Drecun.

Na pitanje da li je važno da li se dijalog u Briselu zove dijalog Beograda i Prištine ili dijalog Srbije i Kosova, Drecun kaže da je apsolutno neprihvatljivo da se postavljaju stvari kao da se vode razgovori dve države.

"Kada je u pitanju regionalno predstavljanje, dogovorene su zvezdica i fusnota, to je prihvatljivo, ali da su to razgovori dve države to nije. Nećemo nikada to priznati, ali nećemo ni odustati od rešavanja tehničkih i životnih pitanja", rekao je Drecun.

Samim tim, kaže Drecun, bilo koji model koji se odnosi na odnose dve države nije prihvatljiv.

"U razgovorima sa stranim diplomatama postaje jasno da je nejasan status nezavisnosti Kosova i da će jednog dana morati da se razgovara o konačnom statusu Kosova i Metohije. Taj razgovor mora da se vodi sa Beogradom, to je jedno jednostrano rešenje, za koje vidimo da ne funkcioniše", rekao je Drecun.

Kako kaže, Srbija napreduje u procesu normalizacije i njeno ponašanje je pozitivno ocenjeno i zato sada postoje pokušaji da se iz procesa izađe.

Govoreći o mogućnosti referenduma, Drecun kaže da treba raditi svim silama da se ne dođe u takvu situaciju, ali da će narod morati da se izjasni ako bude stavljen pred dilemu "Kosovo ili EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: