Sme li ambasador da ne primi notu?

Ambasador Albanije odbio je da primi protest Srbije zbog kamenovanja autobusa sa srpskim fudbalerima. Zato će šest meseci imati "zatvorena vrata" u Nemanjinoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

16:36

Default images
Foto: Beta, AP

Nekadašnji diplomata Srećko Đukić ističe da je odluka ambasadora Iljira Boćke da ne dođe u srpsko Ministarstvo spoljnih poslova veliki diplomatski gaf.

"On mora da dođe bez obzira na to da li mu je saopšteno zašto ga zovu ili mu nije saopšteno. Kada ambasador uručuje akreditivna pisma šefu države, u njemu piše da je on siguran kanal komunikacije", kaže on.

Zbog diplomatskog gafa, premijer Vučić je pripremio i sankciju za albanskog ambasadora. Ali ne najtežu, da bude proglašen za nepoželjnu osobu u našoj zemlji.

"Srbija može da odgovori na dva načina, ili da Boćku proglasi za nepoželjnu osobu ili da se u narednih šest meseci ni edan zvaničnik ne sretne sa njim. Moja odluka je da ne kvarimo odnose na taj način. On u narednh šest meseci neće moći da dođe do mene, kao ni do bilo kog drugog zvaničnika, takvo nediplomatsko ponašanje ne mogu da razumem", rekao je Vučić.

Kako je rekao premijer, on želi da razume ponašanje ambasadora sa ljudske strane, jer u Albaniji nisu želeli incident i uložili su napore da se to ne desi.

I pored zategnutih diplomatskih odnosa između dve zemlje, premijeri Vučić i Rama su bili prvi predsednici vlada Srbije i Albanije koji su ove godine posetili jedan drugog u Beogradu i Tirani u poslednjih pola veka.

MIP Albanije: Nesrazmerno reagovanje Srbije

Ministarstvo inostranih poslova Albanije ocenilo je danas kao nesrazmerno reagovanje srpskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa albanskim ambasadorom u Beogradu Iljirom Boćkajom, prenosi Koha.net.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je ambasador Albanije u Beogradu, koji je odbio da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova zbog kamenovanja autobusa sa fudbalerima Srbije, postupio nediplomatski i da zbog toga neće moći u narednih šest meseci da kontaktira sa srpskim zvaničnicima.

Portparol MIP-a Albanije Gljevin Derviši rekao je da takvi potezi izlaze izvan okvira prakse prihvaćene međunarodnim pravom.

"Razočarani smo reagovanjem srpskih vlasti koji zanemaruju dobru volju albanskih vlasti za mirno održavanje fudbalskog susreta i odvajanje sporta od politike. Neadekvatno komuniciranje Ministarstva spoljnih poslova Srbije sa predstavnikom Republike Albanije u Srbiji je apsolutno neproporcionalno", naveo je Derviši.

"Takvo reagovanje, kao i jednostrano tumačenje diplomatskog imuniteta i privilegija, prevazilazi okvire opšteprihvaćenih odredbi međunarodnog prava i podsećaju nas na praksu iz prošlosti", rekao je Derviši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: