"I VRS i ABiH mogle ispaliti granatu na Markale"

Te 1994. nije moglo biti utvrđeno ko je ispalio granatu na pijacu Markale u Sarajevu, izjavio je bivši oficir UNPROFOR-a Majkl Gotje na suđenju Ratku Mladiću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2015.

18:34

Default images

Prema optužnici koja tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (73) tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, granata je na Markale bila ispaljena sa položaja Vojske RS iznad grada.

U prvoj eksploziji na Markalama 5. februara 1994. poginulo je 66, a ranjeno 140 građana.

Tadašnji pukovnik Gotje predvodio je tim UNPROFOR-a za istragu, koji je uviđaj obavio šest dana posle eksplozije.

Kako je posvedočio, preko video-veze iz Kanade, tom istragom nije mogao biti određen tačan položaj sa kojeg je granata na Markale bila ispaljena, niti koja je zaraćena strana za to bila odgovorna.

Gotje je potvrdio da je bio utvrđen samo pravac iz kojeg je granata doletela, istok-severoistok, sa udaljenosti između 300 i 5.500 metara.

Kanadski oficir rekao je da su i VRS i Armija BiH imale minobacače i granate kakvim su napadnute Markale i da su, unutar navedenog dometa, takva oruđa “mogla lako biti skrivena” na obe strane.

Na pitanje Mladićevog branioca Dragana Ivetića da li je u njegovom timu bilo razgovora da je granatu mogla ispaliti ABiH, Gotje je odgovorio:

“Ne mogu se setiti nijedne konkretne informacije u tom kontekstu koja bi nam bila korisna”.

Odgovarajući na pitanja tužilaca, svedok je prihvatio da nije ekspert za analizu kratera od minobacačkih granata, niti za balistiku.

Gotje je odbacio mogućnost da je na Markalama eksplodirala podmetnuta mina ili da je minobacačka granata bačena sa susedne zgrade. U potonju mogućnost verovao je prethodni svedok Mladićeve odbrane, kanadski obaveštajac pod pseudonimom GRM-037.

“Očigledno je bilo da je eksplodirala minobacačka granata od 120 milimetara koja je bila ispaljena udarnom iglom”, naglasio je Gotje.

On je prihvatio i sugestiju tužioca da muslimanska vojska u pravcu iz kojeg je granata doletela “nije imala poznatih minobacačkih položaja”, za razliku od VRS.

“Mi nismo mogli odbaciti mogućnost da je granata bila ispaljena sa bosanske strane, ali nismo ni mogli da pronađemo dokaze da jeste”, podvukao je svedok.

Gotje je potvrdio i da je VRS, mesecima pre eksplozije na Markalama, zabranila vojnim posmatračima UN pristup na minobacačke položaje, koji su, kako je istraga utvrdila, bili na pravcu iz kojeg je granata doletela.

Suđenje generalu Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a, 1992-95, biće nastavljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: