Da li je “otrovan” i vrtić u NBG Bloku 61?

Institut za nuklearne nauke Vinča potvrdio je da ispituje da li su materijali korišćeni za izgradnju vrtića “Dragan Lukić” opasni po zdravlje dece.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

12:40

Default images
Foto: Tanjug

Pomoćnik direktora Laboratorije za fizičku hemiju Instituta Vinča Vladimir Nikolić potvrdio je za B92 da su dobili zahtev novobeogradske Predškolske ustanove “11. april” da uzmu uzorke betona, nakon što je kod više dece ustanovljen povišen nivo fenola u urinu.

Nikolić kaže da su uzorci uzeti pre pet dana i da se rezultati očekuju do kraja sledeće nedelje.

Nikolić nije mogao da kaže da li u vrtiću postoji izvor zagađenja i opasnosti za zdravlje dece dok ne stignu rezultati, ali je naveo da ne misli da je reč o istom slučaju kao u naselju Ivana Ribara na Novom Beogradu, gde je dokazano prisustvo otrovnog oplatola.

“Ne mislim da je ovo slučaj ‘smrdljivih zgrada’, jer se tamo taj smrad uvuče u kožu i kosu i ostaje i kad odatle odete, što ovde nije slučaj”, kazao je on.

Nikolić je ukazao i da povišen nivo fenola u urinu kod dece ne mora nužno da znači da su deca bila izložena nekom opasnom materijalu.

“Svaka veća izloženost nikotinu ili drugim zagađivačima može da izazove povišen nivo fenola u urinu”, kazao je on.

U Predškolskoj ustanovi "11. april" je za B92 rečeno da su na inicijativu roditelja tražili od Instituta Vinča da ispita materijal od koga je izgrađen vrtić, ali da sami zaposleni nisu posumnjali da u njemu postoji nešto problematično.

"Mi ne osećamo nikakav smrad i sve inspekcije do sada potvrdile su da je s vrtićem sve u redu, ali smo kao odgovorna ustanova poslali zahtev Inistitutu Vinča", izjavila je za B92 rukovoditeljka Službe za korisnike Jasna Mataruga.

Ona je dodala da nisu upoznati s tim koliko dece ima povišenu koncentraciju fenola u urinu, kao i to da im roditelji nisu pokazali rezutlate analiza.

Vrtić “Dragan Lukić” otvoren je pre jedne godine u Bloku 61 na Novom Beogradu i može da primi 315 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: