"Tuđman jedini znao datum, traje zavet ćutanja"

Prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je jedini znao kada će početi operacija Oluja, navela je njegova bivša saradnica Vesna Škare Ožbolt.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

17:15

Default images
Vesna Škare Ožbolt (screenshot)

Prema navodima “Večernjeg lista“, CIA je mislila da “Oluja“ neće početi pre jeseni 1995. godine, što je bilo tačno, kažu Tuđmanovi saradnici, ali se sa akcijom moralo požuriti zbog opasnosti od pada Bihaća i mogućeg ujedinjavanja Republike Srpske Krajine sa Republikom Srpskom.

“Američki ambasador Piter Galbrajt do poslednjeg časa nije znao kada će Oluja početi. On je bio zaokupljen realizacijom Plana Z-4, za koji je hrvatski državni vrh navijao da propadne“, piše zagrebački dnevnik.

Takođe, navodi se da su od Galbrajta bolje bili informisani američki vojni ataše i ispostava CIA u Zagrebu.

“Ko se god razumeo u ono što Hrvatska čini vojno, mogao je da shvati da je naša namera bila da vojno oslobodimo zemlju jer smo preduzimali niz manjih vojnih akcija kako bismo zauzeli ključne kote pred akciju“, kaže Škare Ožboltova.

Prema njenim rečima, povod za akciju je bio nepristanak Srba da u roku od tri meseca uđu u sastav Hrvatske.

“Tuđman nam je pred odlazak u Ženevu rekao da nakon povratka od Srba želi odgovor sa 'da' ili 'ne'. Svi bitni ljudi međunarodne politike su znali da će biti Oluje samo nisu znali datum“, kaže Škare Ožboltova, ali i dodaje da u Hrvatskoj i dalje vlada svojevrsni zavet ćutanja aktera i da se nikada sve karte neće pokazati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: