Keri: Veća podrška mirovnom planu UN za Libiju

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će zatražiti veću podršku za mirovni plan UN za Libiju, koji je parlament u Tripoliju odbacio.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

00:35

Default images
Foto: Beta/AP

Deo frakcija u Libiji potpisao je 12. jula sporazum pod pokroviteljstvom UN o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i okončanju sukoba, ali je parlament u Tripoliju, uspostavljen kao pandan zvanično priznatoj skupštini koja je proterana iz prestonice, taj sporazum odbacio, naveo je Rojters.

"Ne možemo dozvoliti da jedna ili dve ili tri različite grupe koje nisu postigle sve svoje ciljeve, koje su se nadale da će postići kroz konflikt, unište čitav proces", rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem.

"Dogovorili smo se da ćemo razmotriti par mogućnosti i opcija u narednima danima o tome kako bismo mogli da dobijemo veću podršku za incijativu UN odmah", kazao je Keri, ne precizirajući o kakvim koracima je reč.

SAD i njeni evropski saveznici su pokušali da preko UN uvedu sankcije pojedincima u Tripoliju koji se protive sporazumu, ali su taj potez blokirale Rusija i Kina.

Evropska unija priprema sankcije protiv nekih libijskih zvaničnika optuženih za blokiranje sporazuma, rekle su zapadne diplomate za britansku agenciju prošlog meseca.

Keri je danas posetom Egiptu započeo turneju po Bliskom istoku, koja će trajati do 8. avgusta, tokom koje želi da uveri uveri bliskoistočne saveznike SAD da će ih postignuti sporazum o ograničenju iranskog nuklearnog naoružanja učiniti bezbednijim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: