Rusija: Policija uhapsila gej aktiviste

Policija u Sankt Peterburgu zadržala je na dan vazdušno desantnih snaga Rusije, nekolicinu gej aktivista koji su protestovali u znak odbrane gej prava.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

19:20

Default images
Foto: Thinkstock

Juri Gavrikov, lider gej aktivističkih grupa, uhapšen je po izlasku iz svog stana odakle se uputio ka muzeju Ermitaž sa namerom da održi solo protest u formi mrtve straže.

Policija ga je optužila za psovanje na ulici, što je on porekao. Gavirkov je zadržan u policiji, čekajući izvođenje na sud.

Veterani ruskih vazdušno-desantnih snaga, koji danas slave, sukobili su se sa drugim gej aktivistima koji su držali solo proteste u okolini Ermitaža, i pocepali njihove postere. Policija je brzo sklonila aktiviste sa njihovih "stražarskih" mesta.

Padobranci su se takođe okupili u mnogim ruskim gradovima da obeleže svoj dan.

Rusija je kritikovana u svetu za sužavanje prava gej populacije posle usajanja zakona koji zabranjuje "propagiranje netradicionalnih seksualnih veza" usmereno ka maloletnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: