"Rusija morala da prizna takozvani kosovski pasoš"

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da Rusija ne menja stav o Kosovu, a da je Rusija bila obavezna da u posebnim slučajevima prizna takozvani kosovski pasoš.

Izvor: Blic

Subota, 01.08.2015.

09:15

Default images
Foto: Tanjug

Kako je Dačić rekao da je Rusija bila obavezna da u posebnim slučajevimai zbog učešća na sportskim događajima pod okriljem MOK-a ili međunarodne sportske federacije, omogući ulaz na svoju teritoriju građanima sa pasošima "takozvane republike Kosovo".

Dačić je za "Blic" naglasio da odluka Moskve "ne znači uvod u priznavanje kosovskih dokumenata".

"To je, nažalost, posledica prijema Kosova u MOK i svi to moraju da poštuju. Ruski stav o statusu Kosova ostaje nepromenjen", istakao je šef srpske diplomatije.

Ambasada Rusije u Srbiji saopštila je ranije danas da je ulaz sa pasošima takozvane „republike Kosovo“ na teritoriju Ruske Federacije moguć samo u slučajevima, koji se temelje na ispunjavanju medjunarodnih obaveza Ruske Federacije u svojstvu strane-primaoca dogadjaja, koji se organizuju preko multilateralnih struktura, čiji je član ili učesnik tzv. "Republika Kosovo", kao i radi obezbedjenja učešća njenih predstavnika u sportskim dogadjajima, koji se održavaju na teritoriji Rusije pod okriljem MOK-a ili relevantnih medjunarodnih sportskih federacija.

"U drugim svrhama procedura ulaza lica sa kosovskim pasošima na teritoriju Rusije ne menja se. Dakle ovaj ulaz nije moguć", saopštila je ruska ambasada.

Dačić je za RTS naveo da je Međunarodni olimpijski komitet primio Kosovo u svoje članstvo i da ukoliko se desi da sportisti Kosova moraju da učestvuju u nekim sportovima koji se dešavaju na terenima u Rusiji, da će u tom slučaju moći da koriste pasoše Kosova, kao i u slučaju da im je Rusija samo tranzitna zemlja.

"I to nema nikakve veze sa statusnim pitanjima", poručuje Dačić.

Siguran sam da će UN odbiti zahtev Prištine za prijem u Unesko

Ivica Dačić izjavio je da ne mora da znači da bi zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova mogle da glasaju i za njegovo članstvo u Unesko, kao i da očekujuje da Kosovo neće postati članica te organizacije.

On je rekao i da je siguran da će UN odbiti takav zahtev Prištine.

"To što su pojedine zemlje priznale nezavisnost ne znači da će doneti jednu takvu odluku, a s druge strane Srbija je vodila jednu politiku koja je u medjunarodnim odnosima imala korektan odnos prema zahtevima pojedinih zemalja i sada je red da te zemlje imaju korektan odnos prema njoj i prema zahtevima Srbije", rekao je Dačić za RTS.

On je kazao da se tako radi u medjunarodnim odnosima i "da drugačiji odnos ne bismo mogli da prihvatimo".

Dačić je podsetio da je Priština poslala pismo Unmiku u UN sa željom da dostave Unesku njihov zahtev za prijem za članstvo.

"U ovoj sada fazi Ujedinjene nacije će sigurno odbiti taj zahtev Prištine jer je on pravno neutemeljen i Rezolucija 1244 govori sasvim drugačije", rekao je Dačih i dodao da se u prvom koraku može očekivati da Unmik neće preporučiti Unesku, odnosno da će UN odbiti zahtev Prištine da preporuče i posalju Unesku zahtev za prijem Kosova u tu organizaciju.

Kako je kazao, pošto će sigurno propasti ta ideja preko UN jer ne mogu da predju preko rezolucije koju su doneli, Priština će moguće, potražiti zemlju koja će to uraditi u samom Unesku.

"Mislim da je jasno da ima dosta zemalja koje će se same ponuditi, onda dolazimo polako na stvar matematike, jer Savet Unesko ima 58 članica od kojih su 33 priznale Kosovo i na tom nivou potrebna je prosta većina, a kad ta odluka dodje na Generalnu konferenciju u novembru potrebna je dvotrećinska većina i tu je sada naša sansa", rekao je Dačić.

"Nisam siguran da će sve zemlje koje su piznale Kosovo glasati za prijem Kosova u Unesko, a nažalost nisam siguran ni da će sve zemlje koje nisu priznale Kosovo glasati protiv članstva", kazao je Dačić.

On je naveo primer da su SAD bile protiv prijema Palestine u Unesko i da će se videti kako će se odnositi prema zahtevima Kosova.

"Mislim da kordiniranom politikom koju vodimo na nivou Vlade Srbije dovodimo do toga da smo počeli da imamo rezultate na medjunarodnom planu", rekao je Dačić.

On je dodao da mnoge zemlje pokazuju interes da saradjuju i ne naruše odnose sa Srbijom.

"To je bio osnovni razlog zašto su gotovo sve zemlje otkazale učesće na vojnoj paradi u Zagrebu", kazao je Dačić.

On je dematovao i napise u pojedinim medijima da je Rusija promenila stav o kosovskim pasošima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: