Odloženo suđenje novinarima Al-Džazire

Sud u Kairu saopštio je da za narednu nedelju odlaže izricanje konačne presude u ponovnom sudskom procesu protiv trojice novinara televizije Al Džazira.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

13:45

Default images
Foto: Beta/AP

Novinari su optuženi da su pružali podršku zabranjenoj organizaciji Muslimanska braća.

Do odlaganja presude je došlo zbog bolesti sudije Hasane Farida, saopštila su dva neimenovana sudska zvaničnika, dodavši da će i novi datum koji je određen za izricanje presude, 2. avgust, verovatno biti pomeren pošto je reč o ozbiljnoj bolesti, prenosi AP.

Tri člana osoblja Al-Džazire - Kanađanin Mohamed Fahmi koji je bio šef kancelarije te televizije u Kairu, australijski novinar Piter Grest i egipatski producent Baher Mohamed - privedeni su u decembru 2013. godine.

Fahmi i Mohamed su izrazili razočarenje zbog odlaganja presude kada su se danas pojavili u zgradi suda.

"Ovo što se danas dogodilo je zaista razočaravajuće, očekivali smo presudu", rekao je Mohamed novinarima.

"Trebalo je da nas obaveste, ili je moj advokat trebalo da zvaničnim putem bude obavešten da se presuda odlaže", istakao je Fami, vidno razočaran.

I televizija Al-Džaira je danas izrazila ogorčenost zbog odlaganja presude, prenosi AFP.

"Ogorčeni smo što je presuda odložena pošto je danas trebalo da bude održano poslednje ročište za naše kolege. Zajedno sa ostalima, očekujemo brzo okončanje muka Bahera Mohameda, Mohameda Fahmija i Pitera Gresta", saopštio je generalni direktor medijske mreže Al-Džazira Mostefa Suag.

Trojica optuženih su najpre bili osuđeni na po 10 godina zatvora, a potom je najviši egipatski sud naložio ponovno suđenje na osnovu optužbi da su deo organizacije Muslimanska braća, koju su vlasti proglasile terorističkom grupom, i da su emitovali falsifikovane snimke sa namerom da ugroze nacionalnu bezbednost.

Grest je pušten na slobodu i deportovan u februaru, a Fami i Mohamed su kasnije pušteni uz kauciju, podseća američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: