Trećina za sad napustila Palmiru

Trećina od 200.000 stanovnika Palmire pobegla je iz grada u poslednjih par dana, saopštila je kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

00:53

Default images

U Palmiri su vođene velike borbe vladinih snaga i pripadnika Islamske države

Predstavnica UN Ravina Šamdasani je rekla, pozivajući se na pouzdane izvore, da je bilo izveštaja da su vladine snage sprečile civile da odu pre nego što oni sami pobegnu pred pripadnicima Islamske države koji su posle i preuzeli kontrolu nad gradom.

"Prema izveštajima, pripadnici ID išli su od vrata do vrata i tako pretraživali grad, tražeći ljude povezane sa vladom. Javljeno je da su ove sedmice pripadnici ID izvršili egzekuciju nad najmanje 14 civila", rekla je Šamdasani a preneo Rojters.

Snage Islamske države preuzele su jutros potpunu kontrolu nad Palmirom ugrozivši tako artefakte od neprocenjive vrednosti.

Ozloglašeni džihadisti koji su osnivali kalifat prošle godine na teritoriji Iraka i Sirije, prokrčili su put u Palmiru pešice, posle prodora na severu grada. Palmira se nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine i predstavlja pravu oazu sa ruševinama iz antičkog doba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: