"Kasetnim bombama iz SAD na Jemen"

Vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, koja bombarduje Jemen koristila je kasetne bombe iz SAD, zabranjene u većem delu sveta.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

23:09

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To je saopštila organizacija Hjuman rajts voč (Human Right Watć - HRW), prenosi BBC.

HRW je naveo da ima dokaza da su kasetne bombe, kojima su koaliciju snabdele SAD, u dva navrata korišćene u bombardovanju položaja pobunjenika Hutija koji su osvojili veliki deo Jemena i nagnali predsednika Abdel-Abad Mansura Hadija da napusti zemlju.

BBC podseća da kasetne bombe u sebi sadrže manje bombe koje serasprše na velikoj površini, ostaju neeksplodirane na zemlji a zatim eksplodiraju ako neko na njih stane.

One su zabranjene prema sporazumu koji je potpisalo 116 zemalja, ali među njima nije Saudijska Arabija.

SAD i druge zemlje u vojnoj koaliciji koju predvode Saudijci takođe nisu potpisnici sporazuma iz 2008. godine. SAD, međutim, zabranjuju prodaju kasetnih bombi zemljama koje ih koriste u civilnim oblastima.

HRW, sa sedištem u SAD, objavio je fotografije jedne kasetne bombe koja je pala na Jemen, koju je proizvela korporacija Tekstron sistems u SAD i prethodnih godina njima snabdela Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Na videu, čija autentičnost nije potvrđena, a koji je jedan lokalni stanovnik postavio na Jutjub, takođe se vide mali objekti zakačeni za padobrančiće kako eksplodiraju u vazduhu.

HRW navodi da je Saudijska Arabija na početku bombardovanja Jemena poricala da koristi kasetnu municiju.

Vazdušni udari Saudijske Arabije i dalje traju na položaje Hutija.

Njihov cilj je, kako su naveli, da omoguće povratak Hadija na vlast.

Huti, šiiti, pozvali su juče Ujedinjene nacije da traže od sunitske Saudijske Arabije da okonča svoju vazdušnu kampanju.

Više od 1.200 ljudi je ubijeno a 300.000 je napustilo svoje domove u Jemenu u prethodnih šest nedelja, govore podaci UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: