"Balkan je i dalje bure baruta"

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku pokazuje da je područje zapadnog Balkana ostalo "bure baruta", ocenio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

13:10

Default images
Foto: Tanjug

On je dodao da taj događaj ima potencijal za širenje nepoverenja Srba i Bošnjaka na području Bosne i Hercegovine.

"Incident u Makedoniji i teroristički napad u Zvorniku pokazuju da je područje zapadnog Balkana ostalo bure baruta i da su svi naši motivi za međusobno sukobljavanje vrlo živi bez obzira na evropsko opredeljenje zemalja", rekao je Radić za agenciju Beta.

On je istakao da je napad "simboličan gest" koji pokazuje dubinu nacionalnog razdora i koji ima "strašan potencijal" za širenje nepoverenja Srba i Bošnjaka na području BiH.

"Napad pokazuje koliko mi na području zapadnog Balkana imamo zamrznute konflikte koji mogu biti opasni - Raška sa međunacionalnom podelom i ekstremizmom, nestabilna situacija na jugu Srbije, Kosovo i Makedonija sa dubokim razdorom", rekao je analitičar.

Kako je objasnio, politička i ekonomska saradnja u regionu su jedino rešenje, jer kada postoji stabilnost onda konflikti mogu da se preduprede.

"Cilj je da suzbijete motive za terorističke akcije", dodao je Radić.

Dragišić: Opasan teroristički napad, koij je dugo planiran

Foto: B92
Profesor Fakulteta za bezbednost u Beogradu Zoran Dragišić ocenio je da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku veoma opasan teroristički napad i da su podrška i pomoć sa svih strana dobrodošli.

"Reč je o veoma opasnom terorističkom napadu, jer je prema svim informacijama koje imamo iz Zvornika, reč o napadu koji je dugo planiran i pripreman i koji možemo okarakterisati kao teroristički", kazao je za agenciju Beta Dragišić.

On je istakao da dalje posledice takvog napada zavise od nekoliko faktora, među kojima je i utvrđivanje da li je u pitanju "usamljeni strelac iza koga ne stoji nijedna organizacija".

"Ako je to slučaj, to je jednostavnije, jer bi se u drugom slučaju vlasti Bosne i Hercegovine i Republike Srpske morali obračunati sa organizacijom koja stoji iza toga", dodao je profesor.

Kako je objasnio, posledice napada zavise i od toga da li će političari pokušati da smire situaciji ili će napad iskoristiti u političke svrhe.

Prema njegovim rečima, podrška i pomoć sa svih strana su veoma dobrodošle.

"Niko ne bi trebalo da smatra da bilo koji način borbe protiv terorizma utiče ili ugrožava bezbednost Bosne i Hercegovine ili utiče na njen državni integritet", rekao je Dragišić.

Nerdin Ibrić (24) je sinoć u 19.00 sati u policijskoj stanici u Zvorniku ubio jednog policajca a dvojicu ranio.

Napadač je ubijen tokom razmene vatre.

On je bio naoružan dvema puškama i pištoljem.

Zajednički tim Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) i MUP Republike Srpske uhapsili su Avdulaha Hasanovića, zvanog Fatih, koji se borio u Siriji, i na spisku je Sipe, jer je njegov broj telefona pronađen u mobilnom aparatu Nerdina Ibrića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: