Nebriga u Gerontološkom centru

Porodica Todorović bila je zgranuta onim što su zatekli u sobi njihove bake, u Gerontološkom centru u Novom Sadu.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

20:40

Default images

Pokvarena hrana, neodgovarajuća zdravstvena nega i nemar samo su neki razlozi zbog kojih razmišljaju o tome da baku odvedu iz Doma.

Buđave palačinke Mila Todorovoić pronašla je u sobi svoje 86-godišnje bake, koja 15 godina živi u Domu za stare u Novom Sadu.

Hranu koju su joj doneli pre pet dana kažu da su pronašli u bakinoj neposrednoj blizini.

"Smatram to jednim činom zapostavljanja i divljaštva i nehumanim ponašanjem prema tim starim ljudima", kaže Mila Todorović.

U upravi Gerontološkog centra prihvataju deo odgovornosti, ali napominju da baka svakako nije mogla sama da uzme ovu pokvarenu hranu.

Ne opravdam nikoga. Verovatno je spremačica pomislila da je to nešto lično za baku, a baka je nepokretna i ona to ne može da dohvati. Apsolutno prihvatam i naš deo odgovornosti zašto to nije bačeno, ali nije bilo mogućnosti da baka dođe do te hrane", kaže Dragan Milošević, direktor Gerontološkog centra.

Pokvarene palačinke za porodicu jedne od korisnica Gerontološkog centra samo su vrh ledenog brega, ispod kojeg se, kako tvrde, krije mnogo drugih propusta, nemara i neadekvatne nege.

Mila Todorović kaže da porodicu niko nije obavestio kada je pre nekoliko meseci baka pala s kreveta i povredila se, te da joj tada nije pružena adekvatna zdravstvena nega.

Nije mogla ni da pozove pomoć, jer su joj, tvrdi Mila, skinuli zvono za pomoć, koje je bilo pored kreveta.

"Ona to zvono nije imala, tako da ih je nekoliko sati dozivala ležeći na podu, gde kada su je ujutro zatekli i podigli, videli su da ima povredu glave. Mi smo je zatekli četiri dana nakon toga, kada smo se vratili s odmora, sa ogromnim hematomom na glavi i na potiljku. I o tome nas, naravno, nisu obavestili, što smatram najvećim propustom i nečim što je nedopustivo i nije u skladu sa zakonom", priča Mila Todorović.

Direktor Centra i ovde vidi samo delimičnu odgovornost ustanove i lekara.

"Da li je trebalo da pozove srodnike? Po meni je trebala, jer je to jedan način komunikacije. Doktorka je smatrala apsolutno da nema potrebe za tim i verovatno tu napravila malu greškicu, ali što se tiče profesije i svega onoga što je uradila, ja apsolutno nisam našao nijednu primedbu", kaže Dragan Milošević.

Ustanova je dužna da o pogoršanom zdravstvenom stanju korisnika obavesti porodicu, podseća zamenik pokrajinskog ombudsmana.

Neadekvatna zdravstvena nega jedna je od nepravilnosti koje je pokrajinski ombudsman utvrdio tokom posete domovima za stare u Vojvodini.

"Naravno da smo utvrdili da postoji kršenje ljudskih prava, dobrim delom, a vi ste dobro primetili da je to i neadekvatna zdravstvena zaštita, koja se pruža starim osobama. To je u stvari diskriminacija po osnovu godina starosti", navodi Stevan Arambašić, zamenik pokrajinskog ombudsmana.

Boravak u domu za stare košta od 25.000 do 45.000 dinara i u tu cenu uračunat je smeštaj, hrana i nega. Dodatna sredstva za higijenu, pelene, lekove kupuje porodica korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: