Porošenko traži evropske mirovnjake

U Kijevu se održava samit EU - Ukrajina, a ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je da će od Unije zatražiti rasporedi mirovne trupe na istoku zemlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

09:50

Default images

To će biti moćan signal podrške Ukrajini i njenim evropskim integracijana, poručio je Porošenko u saopštenju za medije uoči sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom.

U Briselu, međutim, zasad nema mnogo volje da se ovaj zahtev ispuni, a jedan visoki evropski funkcioner je za agenciju AFP izjavio da je zahtev primljen k znanju, ali da će EU na današnjem samitu pre svega insistirati da Kijev sprovede neophodne privredne i ustavne reforme.

Izazovi reformskog procesa će biti u fokusu današnjih razgovora, prenela je agencija, uz ocenu da EU pruža punu podršku vojnoj posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koja nadgleda sprovođenje prekida vatre između ukrajinske vojske i proruskih separatista.

Današnji samit je prvi otkako je Ukrajina prošle godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je da neće učestvovati na samitu zbog drugih obaveza, iako je i ona trebalo da otputuje u Kijev sa Tuskom i Junkerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: