"Hag udara na Vučića- neshvatljivo"

Premijer Hrvatske Zoran Milanović kaže da odluka Haškog suda da Vojislav Šešelj mora da se vrati u zatvor neće destabilizovati region.

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Utorak, 31.03.2015.

13:08

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

On je dodao da mu je neshvatljiva izjava da je ova odluka Haga o Šešelju udar na premijera Srbije Aleksandra Vučića i da je očekivao jasniju reakciju srpske vlade pre nekoliko meseci.

"Hrvatsku sigurno neće destabilizovati, ako je Hrvatska uopšte deo regiona, a Srbija će sada pokazati je li prava demokratija ili zaista zavisi o hirovima. To nikako ne bi smelo da destabilizuje Srbiju ni na koji način i zato je izjava da je to udar na premijera Srbije meni neshvatljiva", rekao je Milanović novinarima nakon svečane sednice kojom je obeiežena šesta godišnjica ulaska Hrvatske u NATO.

On je rekao da je odluka Haaškog suda autonomna, dodavši kako mu je ranija odluka o puštanju Šešelja na privremenu slobodu bila nejasna, javlja Hina.

"Nije mi bilo jasno ni zašto je pušten iz pritvora, očito optužnica nije bila dobro pripremljena. To je sve nepotrebno uzburkalo negativne emocije u regionu, dovelo je na neki način srpsku vladu u tešku poziciju, koju razumem s jedne strane. S druge strane, očekivao sam jasniju reakciju pre nekoliko meseci", rekao je Milanović.

Podsetio je da Tužilaštvo ni nakon skoro 12 godina, koliko je Šešelj u pritvoru, nije uspelo da sastavi optužnicu.

"Videli smo da Tužilaštvo i ranije, doduše protiv nedužnih ljudi kao što je Gotovina, nije znalo da odradi svoj posao. Tada ga nije ni moralo odraditi, jer nije bilo ničega", kazao je Milanović.

Naglasio je kako ne želi da prejudicira presudu protiv Šešelja, ali jasno je da je Šešelj među najodgovornijima za rat na prostoru bivše Jugoslavije i napad na Hrvatsku.

"To je činjenica i to nijedna sudska presuda neće promeniti. Ne znam mogu li reći da mu kao čoveku želim sve najbolje, ali mislim da bi za neke stvari trebalo da odgovara", rekao je Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: