Amerikanci spasli saudijske pilote

Saudijska Arabija saopštila je da su dvojica njenih pilota zbog "tehničkog kvara" morala da se katapultiraju iznad Adenskog zaliva.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

15:41

Default images

Problem se dogodio tokom operacije bombardovanja šiitskih pobunjenika u Jemenu.

Zvanična saudijska novinska agencija javila je da su piloti dobro i da su ih spasili američki vojnici.

Piloti aviona F-15 katapultirali su se u četvrtak iznad mora južno od Jemena, a spasao ih je američki helikopter koji je doletao iz susednog Džibutija.

Kralj Saudijske Arabije Salman, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi i predsednik Jemena Abdel Rabo Mansur Hadi sastali su se danas u Šarm el Šeiku, uoči samita Arapske lige, javila je državna televizija.

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja razgovaraće o krizi u Jemenu i formiranju združenih arapskih vojnih snaga.

Jemenski i egipatski zvaničnici izjavili su se da će kopnene snage Egipta, Saudijske Arabije i drugih saveznika biti poslate u Jemen pošto se vazdušnim napadima znatno oslabe snage šiitskih pobunjenika.

Koalicija zalivskih zemalja predvodjena Saudijskom Arabijom pokrenula je vojnu operaciju u Jemenu bombardovanjem uporišta šiitskih pobunjenika Hutija, koje podržava Iran.

SAD pomažu Saudijcima obezbedjivanjem goriva i avionima za nadgledanje, ali ne učestvuju direktnim vojnim akcijama.

Jemensko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je pod kontrolom Hutija, saopštilo je da je u vazdušnim napadima za dva dana poginulo 45 civila.

Bezbednosni zvaničnici saopštili su da je u napadima ubijeno oko 80 Hutija i njihovih saveznika.

Podaci o žrtvama nisu mogle da budu nezavisno potvrdjene.

Saudijska novinska agencija javila je danas da je mornarica te zemlje u sredu iz jemenske luke Adena evakuisala 86 ljudi, uključujcuhi diplomate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: